online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Osigurano osam miliona eura za suočavanje s ozbiljnim sigurnosnim prijetnjama

U narednih pet godina bit će uloženo osam miliona eura za jačanje saradnje i kapaciteta obavještajno policijskih struktura u Bosni i Hercegovini kako bi se kvalitetnije odgovorilo na sve ozbiljnije sigurnosne prijetnje i teška krivična djela.

Najavljeno je to danas u Sarajevu kada su predstavnici Misije OSCE-a predstavili ciljevi projekta i zahvalili zemljama donatorima (Norveška, Lihtenštajn, Austrija, Turska i Luksemburg) koje su osigurale sredstva za implementaciju ovog važnog projekta.

Projektni ciljevi zasnovani su na nalazima i sveobuhvatnoj procjeni potreba ILP-a koja je provedena u partnerstvu s agencijama za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini.

Vršiteljica dužnosti šefice Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Susan Penksa kazala je danas da će se u okviru ovog projekta tijesno sarađivati s međunarodnim i domaćim partnerima za ispunjavanje dugogodišnjih potreba za policijskom modernizacijom rada u BiH.

Realizacija projekata počinje u trenutku kada se BiH suočava s rastućim organiziranim prijetnjama po njenu sigurnost uključujući tu i hibridne prijetnje poput nedavnog cyber napada na Parlamentarnu skupštinu BiH.

Tokom implementacije projekta 16 agencija za provedbu zakona u BiH trebale bi biti osposobljene kapacitetima potrebnim za efikasno suočavanje sa složenim i sofisticiranim sigurnosnim prijetnjama, rizicima i krivičnim djelima.

Penska je za primjer navela da će projektom biti obuhvaćena podrška u jačanju krivično-obavještajne analitike i odlučivanja kroz unapređenja IT sistema – softvera i hardvera.

– Rezultati koje postignemo ojačat će ulogu BiH u očuvanju regionalne sigurnosti i odvesti ovu zemlju korak dalje na njenom puta ka evropskoj uniji – smatra Penska.

Ambasador Kraljevine Norveške u BiH Olav Reinertsen kazao je da BiH i Norveška već 27 godina imaju diplomatske bilateralne odnose, a s ovim projektom ulazi se u novo područje odnosa odnosno rada policije na bazi obavještajnih podataka.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia