online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

“Oružane snage su najbolji način zaštite interesa svih u BiH”

Oružane snage Bosne i Hercegovine danas obilježavaju 16. godišnjicu, a tim povodom je u Sarajevu održana i svečana akademija, javlja Anadolu Agency.

Poručeno je da jedinstvene i ujedinjene Oružane snage ostaju najbolji način da se štite interesi svih u ovoj zemlji.

Između ostalih, ceremoniji su prisustvovali predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić rekao je da je 1. decembar jedan od rijetkih datuma koji se obilježava i slavi u svim dijelovima BiH.

“I ovu godišnjicu obilježavamo u otežanim okolnostima uzrokovanim pandemijom COVID-19, privremenim finansiranjem kao i dnevno političkim opstrukcijama i blokadom rada državne institucije”, izjavio je Podžić.

Kako je kazao, uprkos navedenim poteškoćama, godišnjicu dočekuju sa dobrim rezultatima koji su prepoznati mnogo više u inostranstvu nego u BiH.

“Zahvaljujući našim partnerima i prijateljima 2021. godinu završavamo sa dobrim vijestima. Vijeće evropskog fonda za mir jednoglasno je odobrilo donaciju od deset miliona eura za nabavku opreme, vozila za naš deminerski bataljon”, istakao je Podžić.

Dotakao se i saradnje sa NATO-om navodeći da je “ona nastavljena”.

“Sa ponosom ističem da smo ove godine bez ijednog incidenta okončali sedmogodišnju misiju u NATO-ovoj mirovnoj misiji u Afganistanu i nastavili učešće u operacijama podrške miru pod liderstvom Ujedinjenih nacija i Evropske unije”, pojasnio je Podžić.

Smatra da su pripadnici OS BiH svojim profesionalizmom, predanošću i znanjem i ove godine pored brojnih izazova i problema u radu dokazali da su nezamjenljiv faktor i partner svim građanima BiH.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Senad Mašović rekao je da su se OS BiH tokom svih ovih godina jačale i razvijale u respektabilnu i vrlo prepoznatljivu vojnu silu, kako u regiji tako i šire.

“Kao jedina legitimna, legalna i profesionalna vojna snaga države BiH, u protelih 16 godina profesionalnim i odgovornim izvršavanjem zakonom propisanih misija i zadataka, kako u zemlji tako i u inostranstvu, stekla je povjerenje domaćih institucija vlasti, stanovništva ali i značajan međunarodni ugled”, pojasnio je Mašović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia