online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Organizirati uposlenima u FBiH rad od kuće gdje god dozvoljava priroda posla

U Federaciji Bosne i Hercegovine uvode se nove mjere s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusom jer trenutna situacija je preozbiljna, kako je rečeno na pres-konferenciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Jedna od najvažnijih novih mjera je da zaposlenima treba omogućiti rad od kuće kad god je to moguće, a druga da se period izolacije za lakše i srednje teške slučajeva obolijevanja od COVID-a 19 skraćuje sa 14 na deset dana.

Ove mjere i druge detalje prezentirali su na pres-konferenciji Kriznog štaba Sanjin Musa i Goran Čerkez nakon što su donesene na jučerašnjoj sjednici Štaba.  

Svi privredni subjekti u FBiH dužni su da organiziraju uposlenima rad od kuće ako to dozvoljava priroda posla, a ako ne, treba organizirati takozvano klizno radno vrijeme, što znači rad po grupama, s ciljem da u istom prostoru bude manje ljudi.

Uz napomenu da su kancelarije mjesta pogodna za širenje zaraze, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez je na ovoj pres-konferenciji rekao da rad od kuće ili po grupama treba organizirati ako poslovni prostor nema odgovarajuće provjetravanje (prozore) niti je moguće držati fizičku distancu od dva metra među ljudima, kao i tamo gdje se ne nose zaštitne maske.

Naredba Kriznog štaba će biti objavljena do večeras, rekao je Čerkez.

Uime Kriznog štaba, on i Musa su sadašnju situaciju u Federaciji BiH nazvali ‘preozbiljnom’, kad svi zajedno treba da pokušamo ublažiti rast epidemije. Ne treba izlaziti vani bez potrebe, dodao je Čerkez napominjući da ne govori o lockdownu već o ljudskoj molbi.     

– I ministar zdravlja FBiH je više puta rekao da nikakve mjere nisu izuzete, nismo doveli situaciju do lockdowna ili ograničavanja kretanja jer smo tu mogućnost dali kantonima. Mnogi su prešli incidencu od 500 koja je vrlo ozbiljna i mnoge zemlje u Evropi su išle u lockdown kad im se to desilo – kazao je Čerkez.

Zdravstvene ustanove su pozvane da obustave intervencije koje mogu čekati, tzv. ‘hladne programe’, ali bolesnicima čije je stanje hitno, boluju od karcinoma, potrebna im je transplantacija i sl., bit će obavezno pružena odgovarajuća zaštita, rečeno je također na ovoj pres-konferenciji.

– Dakle, naš poziv ne znači da smo obustavili zdravstvenu zaštitu, svi hitni slučajevi moraju biti tretirani. Isto važi i za transplantacije, ti programi su obavezni – Čerkezove su riječi.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia