online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Opština Istočna Ilidža: Uznemireni stanari u ulici Gandijeva povodom izgradnje stambeno – poslovnog objekta

Opština Istočna Ilidža je privatnom investitoru odobrila izgradnju stambeno-poslovnog objekta čime je uznemirila stanare u ulici Gandijeva. Naime, dio parcele na kojoj je planirana izgradnja objekta zahvatio je dio parkinga zgrade. Građani smatraju da su njihova prava ugrožena.

Preduzeće iz Istočne Ilidže planira izgradnju stambeno-poslovnog objekta od osam spratova, koji će jednim svojim dijelom zahvatiti parking zgrade u ulici Gandijeva, u naselju Dobrinja četiri. Parking se nalazi na međuentitetskoj liniji razgraničenja zbog čega je nejasno da li investitor uopšte ima pravo graditi na već sagrađenom objektu. Međutim, investitor je već ogradio dio parkinga.

„Uputili smo pozive prema svim stanarima, upozorili iste na negativne posljedice koje će biti izgradnjom ove zgrade, uključujući i prvenstveno uticaj na parking i svakodnevni život nas stanara u dijelu da za tu zgradu nije predviđen, čak ni u građevinskoj dozvoli u koju sam imao uvid, samo u prvu stranicu nezvanično, nije predviđena ni mogućnost parkiranja što je suprotno svim zakonskim i podzakonskim propisima i u RS“, rekao je Nihad Suljević, stanar zgrade u ulici Gandijeva.           

U opštini Istočna Ilidža tvrde da je investitor dobio građevinsku dozvolu po zakonu. Ističu da će objekat biti sagrađen na teritoriji Istočne Ilidže, što znači da jedino ova opština može da izdaje sve potrebne saglasnosti i dozvole za gradnju.

„Objekat je dobio dozvolu građevinsku opštine Istočna Ilidža na osnovu urbanističke dozvole grada Istočno Sarajevo, urbanističko-tehničkih uslova i stručnog mišljenja ovlaštene kuće, nakon čega je dobio sve potrebne saglasnosti i dokazao vlasništvo nad zemljom i dobio građevinsku dozvolu. Dakle, objekat ima pristup iz RS, iz ulice Ive Andrića, on se ne nalazi na atomskom skloništu. Nalazi se dijelom na ranijem parkingu koji je Šeridanovom odlukom pripao RS“, rekao je Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža.                   

U pravobranilaštvu Opštine Novi Grad kažu da je nejasno kako je investitor dobio građevinsku dozvolu kada na dijelu parcele na kojoj je planirana gradnja već postoje sagrađeni objekti kao što su parking i atomsko sklonište.

Pravobranilaštvo Opštine Novi Grad podnijelo je i zahtjev, shodno Zakonu o upravnom postupku, za vanredno ukidanje rješenja kojim je dozvoljena izgradnja poslovno-stambenog objekta. U zahtjevu je između ostalog navedeno da je sporni parking u vlasništvu Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, zbog čega se postavlja pitanje da li su vlasnička prava Zavoda povrijeđena?

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia