online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Operativni komandant EUFOR-a odobrio realizaciju vježbe ‘Brzi odgovor 2020’

Operativni komandant EUFOR-a generalpukovnik Olivier Rittimann  dao je ‘zeleno svjetlo’ za vježbu ‘Brzi odgovor 2020’.

Odluka je donesena nakon posjete EUFOR-u u Butmiru i sticanja neposrednog uvida u pripreme i sigurnosne mjere koje su uvedene kako bi vježba bila što je moguće sigurnija i uspješnija, saopćeno je iz EUROR-a.

Komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak sa zadovoljstvom je primio ovu odluku i planira da se početkom sljedeće sedmice sretne sa ministrom odbrane i zamjenikom ministra sigurnosti BiH radi koordinacije planskih aktivnosti.

General Trischak je izjavio kako je vježba ‘Brzi odgovor 2020’ izvanredna prilika da rezervne snage EUFOR-a direktno sarađuju sa bosanskohercegovačkim vlastima i agencijama za provođenje zakona.

– Jasno je da će COVID-19 nametnuti izazove i ograničenja, ali to neće spriječiti EUFOR da pokaže koliko je važno da se on u potpunosti integrira sa ljudima BiH – poručio je komandant EUFOR-a.

Planiranje vježbe ‘Brzi odgovor 2020’ odvija se već mjesecima, a direktor vježbe i načelnik Štaba EUFOR-a brigadni general Ernő Baráth predsjedava koordinacijskim konferencijama na kojima su zastupljene sve zemlje koje će poslati snage na vježbu.

General Baráth je tim povodom izjavio kako je sretan što se isplatio sav vrijedni rad koji su do ovog trenutka svi uložili.

– Odnosi koje smo već uspostavili osigurat će da svi od ove vježbe dobiju vrijednu obuku – kazao je.

Godišnja vježba ‘Brzi odgovor’ počet će u augustu i uključiti stalne multinacionalne snage EUFOR-a i snage za brzu reakciju iz Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunije i Velike Britanije, čime će EUFOR imati najbrojnije vojno prisustvo u BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia