SarajevoVijesti

Općina Stari Grad prva općina u antikoruptivnom sistemu KS

Potpisivanjem sporazuma o saradnji na zajedničkim aktivnostima na prevenciji i borbi protiv korupcije između načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića i direktora Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u KS Erduana Kafedžića, Općina Stari Grad postala je prva općina u Kantonu Sarajevo koja je dio jedinstvenog antikoruptivnog sistema u KS. 

Upravo to je potvrdio i direktor Kafedžić, kazavši da je ovo historijski trenutak u KS te je pohvalio proaktivno djelovanje ove lokalne zajednice, imajući u vidu da je općinski načelnik promptno inicirao što brže uvođenje Općine Stari Grad u sistem Ureda za borbu protiv korupcije, saopćeno je iz ove općine.

 – Vrlo je važno reći da u vremenu cijepanja država i važnih procesa u BiH, idemo ka centralizaciji najvažnijih procesa za BiH, a to je prevencija i borba protiv korupcije. Općina Stari Grad je prva općina koja potpisuje sporazum. Na ovaj način će se moći nadgledati svi zaposleni, imenovane osobe i javne nabavke. Zahvaljujem se načelniku na proaktivnom djelovanju na način da je inicirao da se ovo što prije uvede u sistem. Ured je pripremio informacioni sistem za integraciju i u narednih sedam dana već možete očekivati prve podatke iz Općine – najavio je Kafedžić. 

Dogovor o pristupanju Općine Stari Grad antikoruptivnom sistemu postignut je početkom januara ove godine, ali Hadžibajrić podsjeća da je Općina Stari Grad tu ideju prihvatila još prije dvije godine.

– Moram reći da smo mi prije dvije godine prihvatili da se pridružimo sistemu i bili smo jedina općina koja je prihvatila inicijativu, ali nažalost to tada  nije zaživjelo. Za nas, kao jedinicu lokalne samouprave, ovo ne predstavlja ništa novo već je samo sublimacija svih naših aktivnosti koje smo do sada radili. Registar javnih nabavki je već postojao na našoj web stranici i sve je bilo transparentno, ali sada ćemo kroz jedan jedinstven program moći to da prenesemo i u Ured za borbu protiv korupcije i svi podaci će se nalaziti  na jednom mjestu, pa će ih sa tehničkog aspekta biti puno lakše pratiti – kazao je Hadžibajrić. 

U jedinstvene registre Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS bit će uneseni podaci o zaposlenim državnim službenicima i namještenicima u Općini Stari Grad, javnim nabavkama koje se provode, te imenovanim osobama. Podaci će biti javno dostupni na stranici www.anticorrupiks.com, kao i putem linka na općinskoj stranici www.starigrad.ba, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.