online slots game malaysia
Sarajevo

Općina Novi Grad Sarajevo stipendira 596 učenika i studenata

Općina Novi Grad Sarajevo ove će školske godine stipendirati 596 učenika i studenta.

U multimedijalnoj sali Općine danas su sa učenicima i studentima potpisani ugovori za dodjelu stipendija za školsku odnosno akademsku 2022/2023. godinu. Za tu namjenu iz budžeta Općine izdvojeno je 620.000 KM uključujući i sportske stipendije.

Prisutnim studentima i učenicima obratio se načelnik Općine Semir Efendić. Uz čestitke za postignute rezultate uputio im je i poruku da se svaki san može ostvariti u Bosni i Hercegovini. Kazao je da se uz kontinuirani rad, trud, zalaganje, kao i bavljenje brojnim društvenim aktivnostima, može postići mnogo toga.

“Drago mi je da vas vidim i da vam kažem da su moja sjećanja vrlo svježa u smislu školovanja, čini mi se kao da je to bilo jučer. Ja sam kroz školovanje imao različite stipendije od naših institucija, Fonda “Ikre”, Fondacije “Konrad Adenauer”, a na postdiplomskom studiju od Vlade Malezije. Onaj ko ima dobre rezultate sigurno može imati i dobru stipendiju. Ako budete dobri u svom poslu, sigurno ćete dobiti još bolji posao. Danas je svijet toliko isprepleten i povezan da je potpuno svejedno gdje se nalazite i već odavno možete da radite posao sa bilo kojeg mjesta na zemaljskoj kugli, a da za taj posao budete plaćeni. I ovdje možete da radite sve ono što bi radili negdje drugo. Ko želi da proba otići negdje vani, može i to, probati i vidjeti. Vani imate samo platu, ali ništa drugo, nit svoj jezik, nit svoje prijatelje, roditelje, niti svoju zemlju. Dakle, kada bi neko izmjerio kakva je cijena biti negdje stranac, sigurno bi se uvjerio da je mnogo veća od bilo koje plate koju možete dobiti’’, kazao je Efendić.

Pored ostalih, od ove godine stipendije su izdvojene i za 42 nadarena učenika sa prosjekom ocjena  5, 0, kao i za one učenike koji su postigli izvandredne rezultate na kantonalnim takmičenjima. Također, stipendije su dodijeljenje i za 27 nadarenih studenata sa prosjekom iznad 9,0.

Trudom, radom i učenjem do dobrih rezultata i stipendije

Jedan od stipendista Ajdin Čaušević, učenik IV razreda Srednje mašinske, tehničke škole kazao je da je njegov glavni cilj pored truda koji ulaže u sticanje znanja, da dobije i nešto zauzvrat, a to je stipendija.,,Stipendija mi mnogo znači u smislu da mogu sam sebi neke stvari priuštiti, da ne tražim od roditelja novac, a nadam se da će tako biti i u budućnosti. Ova stipendija nam daje motivaciju za učenje, jer kada je dobijemo vidimo da se naš trud isplati’’, kazao je Čaušević.

Studentica Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, Ilma Telibečirović istakla je da su uspjeh i rad rezultat dodjele stipendija svim studentima. ,,Stipendija mi znači dosta, pogotvo što sada počinje drugi semestar. Potrebne su nam nove knjige, sveske i ostali materijali za učenje’’, naglasila je Telibečirović.

Nudžejma Čengić, učenica IV razreda Srednje ekonomske škole kaže da tokom cijele godine vrijedno radi, uči i trenira. Smatra da se samo na takav način mogu postići dobri rezultati, kao i stipendija. ,,Ovo je jedna velika motivacija za nas kada znamo da ćemo dobiti taj neki džeparac, koji je trenutno za nas dovoljan, to me još više motiviše da učim. Veoma je bitno poredati prioritete škola, trening i sve ostalo će doći. Ja sam također sportista, bavim se karateom, crni sam pojas II dan, reprezentativac sam Bosne i Hercegovine u borbama i pored svega toga odličan učenik’’, kazala je Čengić.

Stipendije će dobiti i 49 učenika srednjih strukovnih škola, koji se školuju po trogodišnjem programu za deficitarna zanimanja, sa prosjekom ocjena od 3,0 do 5,0. Stipendiranje učenika tih srednjih škola Općina je uvela školske 2019/20. godine, u želji da potakne učenike da upisuju srednje škole u kojima će steći znanja i vještine u zanimanjima koja su deficitarna na tržištu rada.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia