online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Okerić: Skupština KS opredijeljena za unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja

Donošenje novog Zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo, finansiranje Univerziteta u Sarajevu, kao i zapošljavanje na njegovim organizacionim jedinicama, bile su teme današnjeg sastanka rukovodstva Skupštine KS i predstavnika UNSA.

U fokusu razgovora bila je i pravna integracija Univerziteta. “Sva pitanja smo pretresli u konstruktivnoj diskusiji, te zauzeli zajedničke stavove. Moram reći da sam kao rektor ohrabren, jer u periodu ozbiljne reforme UNSA, uključujući i pravnu reformu, Univerzitet ima ozbiljnu podršku svog osnivača. Vjerujem da će ovaj dijalog uroditi plodom, na dobrobit studenata i svih zaposlenih, kao i to da će UNSA u budućnosti biti mnogo bolje pozicionirana visokoškolska ustanova na svjetskoj i evropskoj listi univerziteta”, izjavio je nakon ovog sastanka rektor Škrijelj. Predsjedavajući Okerić istakao je da su visoko obrazovanje kao i Univerzitet u Sarajevu među prioritetima u radu ove Vlade i Skupštine KS, zbog čega je i pokrenuta procedura donošenja novog zakona za ovu oblast. “Aktuelna većina u Skupštini je u potpunosti opredijeljena za unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja kroz novi Zakon o visokom obrazovanju, koji bi se u formi nacrta trebao naći na dnevnom redu naredne skupštinske sjednice.

Kao što je najavila resorna ministrica Melika Husić-Mehmedović, javna rasprava o ovom kapitalnom zakonu će biti organizovana na način drugačiji nego do sada, odnosno u okviru pet debata, kako bi se saslušale različite ciljne skupine, te njihova mišljenja i prijedlozi.

Kapacitiranje ljudskih resursa na Univerzitetu također je važan segment i bit će predmet razmatranja Vlade. Skupština KS očekuje od Univerziteta i prijedlog o referentnom datumu za pravnu integraciju, o kojem bi se trebali odrediti do kraja godine”, poručio je predsjedavajući Okerić ovom prilikom.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia