online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Okerić – Kafedžić: Nastavak jačanja antikoruptivnog sistema u Kantonu Sarajevo

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić i šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić razmatrali su, danas na sastanku, sve mogućnosti nastavka jačanja antikoruptivnog sistema u Kantonu Sarajevo.

Predsjedavajući Okerić istakao je tom prilikom da je jedan od najvažnijih reformskih zadataka u Bosni i Hercegovini unapređenje vladavine prava, koja je centralna kategorija države i uprave.

– Cjelokupan društveni i državni sistem zasniva se na harmonizovanom, efektivnom i efikasnom sistemu te uspješnoj provedbi zakonodavnog okvira. Kanton Sarajevo postao je, u posljednjih pet godina, lider i ogledni primjer u Bosni i Hercegovini, kad su u pitanju zakonski okviri koji tretiraju antikorupcijske aktivnosti. To je prepoznato od svih međunarodnih institucija – kazao je predsjedavajući Okerić.

Gledajući iz te perspektive, i pomake koji su napravljeni, predsjedavajući je rekao da je posebno ponosan na ta postignuća jer je bio član prvog sastava Tima Vlade KS za borbu protiv korupcije.

Izrazio je zadovoljstvo i pohvalu za aktivnosti koje provodi taj ured, na čelu sa Kafedžićem te podržao inicijative iz Analize antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru KS, koje je Ured inicirao.

Nadalje, istakao je da borba protiv korupcije mora biti trajno opredjeljenje zbog čega je i postavljena u vrh prioriteta nove skupštinske većine kroz koalicijski sporazum.

– Kao predstavnik zakonodavnog tijela i neko ko je već stekao višegodišnje iskustvo u borbi protiv te pošasti, naglašavam da se samo zakonskim normiranjem antikorupcije mogu postići željeni efekti. U tom kontekstu, neki propisi su već donijeti u 2019. godini u vrijeme Vlade ‘Šestorke’, kao što je Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u našem kantonu – podsjetio je predsjedavajući Okerić. Najavio je nove antikorupcijske propise, u 2021. godini.

Kafedžić je rekao da su najavljeni antikorupcijski propisi upravo predloženi i inicirani kao rezultat Analize antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru KS.

– Ured je, na osnovu toga, predložio donošenje novih zakona i propisa, kao što je Zakon o prevenciji i borbi protiv korupcije u KS, kojim se uspostavlja sistem otkrivanja i sankcionisanja sukoba interesa nosioca javnih funkcija, ali i zakonska zaštita prijavitelja korupcije. Uz prethodni, najavljen je i zakon o zabrani nepotizma i stranačkog zapošljavanja u KS, kojim bi se zabranilo stavljanje u povlašten položaj određenih osoba zbog pripadnosti određenoj političkoj stranci, ličnog poznanstva i rodbinskih veza sa nosiocem javne funkcije – istakao je Kafedžić.

Dodao je i da je najavljeno i donošenje nove uredbe o dodjeli sredstava neprofitnim organizacijama i udruženjima iz Budžeta KS, kojom bi se uspostavio efikasniji i uređeniji sistem dodjele javnih sredstava pomenutim organizacijama i udruženjima.

– Neke nacrte i prijedloge akata Ured ima spremne, tako da već na proljeće mogu biti upućeni u skupštinsku proceduru, na uvid javnosti i javnu raspravu. Na taj način, kroz donošenje spomenutih propisa, zajedno sa uspostavom sistema kontrole javnih nabavki u KS, značajno bi se pojačao sistemski pristup i odgovor Kantona Sarajevo u borbi protiv koruptivnih pojava. Svi učesnici političkog i društvenog života u našem kantonu će imati priliku da na djelu pokažu opredijeljenost u borbi protiv korupcije – potcrtao je Kafedžić.

Naglasio je i da se ne može čekati na više nivoe vlasti da regulišu spomenuta pitanja, jer se ne vidi da tamo postoje slične inicijative.

– Upravo zbog toga, Kanton Sarajevo treba poduzeti odlučne korake i donijeti predložene propise, te tako zadržati lidersku poziciju u borbi protiv korupcije u našoj državi. Beskompromisna borba protiv korupcije, zasnovana na sistemskim rješenjima, jedini je način da se ostvare vidljivi rezultati u svim oblastima društvenog razvoja našeg kantona i države, te omogući napredak kojem svi težimo – zaključio je Kafedžić.

Kako u saopćenju za javnost navodi Služba za protokol i press KS, na kraju sastanka Kafedžić je istakao da očekuje od predsjedavajućeg Okerića, s obzirom na njegovo učešće i doprinos u radu Tima Vlade KS za borbu protiv korupcije, snažnu podršku i zalaganje da bi navedeni antikorupcijski propisi bili razmatrani i usvojeni u Skupštini Kantona Sarajevo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia