online slots game malaysia
Sarajevo

Oglasio se SDPBiH: Koordinirana saopštenja SDA i IZ u BiH samo su potvrda istinitosti Stojanovićevih tvrdnji

Saopštenja SDA Centar i Islamske zajednice u BiH povodom jučerašnje izjave Igora Stojanovića predstavljaju izvrtanje teza i zlonamjerno tumačenje izjave izvan konteksta, navode iz SDP-a.

Njihovo saopćenje za javnost prenosimo u potpunosti:

Igor Stojanović niti jednom riječju nije suprotstavljenim predstavio vjerske identitete u odnosu na nacionalni. Naprotiv, iz izjave je jasno da je namjera bila naglasiti da je posao državnika i državotvornih politika biti jednako dostupni svim građanima i stati u zaštitu svih jednako, neovisno o vjerskom ili drugom identitetu.

Podmuklo je i nečasno spočitavati islamofobiju Igoru Stojanović, borcu Armije RBiH koji je u ratu stao u odbranu sarajevskih džamija i crkava rame uz rame sa svojim sugrađanima, braneći ih od fašistoidnih mrzitelja. Koordinirana saopštenja SDA i IZ u BiH samo su potvrda istinitosti Stojanovićevih tvrdnji da nacionalizmi potpomognuti izmanipuliranim religijskim organizacijama čine sve da pripadnicima manjinskih zajednica ogade život u multietničkim sredinama, samim tim urušavajući biće bosanskohercegovačke države.

Umjesto da stanu u zaštitu i promiču prava pripadnika manje zastupljenih grupa, obilježavanje kao islamofoba boraca za Bosnu i Hercegovinu koji su ostali, čuvali i branili domovinu i svakim svojim djelom potvrđivali posvećenost tom cilju dokaz je destruktivnosti površnog politikantstva onih koji koriste vjeru za političko razračunavanje.

Dobro bi bilo da Islamska zajednica u BiH iskaže svoj stav o tome smatra li se korumpiranje izabranih zastupnika, blokiranje funkcionisanja države zarad očuvanja vlasti, korištenje iftara kao predizbornih skupova, korištenje lažnih diploma, pozivanje na vjeru kako bi se osigurale političke beneficije i niz drugih sličnih javnih praksi pohvalnim i poželjnim ili pokuđenim i nedopuštenim djelom? Znamo, odgovor nećemo dočekati.

Islamsku zajednicu pozivamo da se bavi vjerskim životom muslimana, što joj je temeljna zadaća, a ne progonom vještica. Što se SDP-a tiče, čvrsto stojimo iza Igora Stojanovića i nećemo dozvoliti da njegovo blaćenje prođe prešućeno.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia