online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Odlukom Vlade KS odobreno popunjavanje 49 upražnjenih radnih mjesta u zdravstvenom sektoru

Vlada Kantona Sarajevo odobrit će na današnjoj sjednici ukupno 49 radnih mjesta u javnim medicinskim ustanovama, u skladu sa moratorijem koji je godinama na snazi, a radi se o popuni upražnjenih mjesta za nemedicinski i medicinski kadar. 

Kantonalni premijer Edin Forto pojasnio je na konferenciji za medije da su ta radna mjesta već ranije odobrena, a u skladu s potrebama radi se većinom o nemedicinskom kadru (ekonomisti, certificirane računovođe, pravnici, zaštitari, higijeničarke…).

Odobreno je i 21 radno mjesto medicinskog kadra među kojima ima specijalista pulmologa, pedijatara, doktora medicine i specijalista medicinske biohemije te jedan medicinski tehničar.

– Sva radna mjesta o kojima danas govorimo finansira Zavod zdravstvenog osiguranja, a ranije su odobrena. Ne radi se o novom zapošljavanju nego o popunjavanju upražnjenih radnim mjesta, prethodno odobrenih. I takva radna mjesta mi dodatno kontroliramo, a neka nikad ne odobrimo – naglasio je.

Kako je kazao, u toku godine dobili su stotine zahtjeva za radna mjesta ustanova u zdravstvu i drugih budžetskih ustanova i firmi gdje Vlada odobrava zapošljavanja. Mada im je uvijek prioritet struka, nagomilali su se zahtjevi za radna mjesta u oblasti administracije koja su ostala upražnjenja iz raznih razloga (smrt, penzija ili sporazumno napuštanje radnih mjesta) te je tako odobren određeni broj administrativnih radnim mjesta.

Kako je Forto pojasnio, Vlada odobrava zapošljavanja za stalno ugovorima na neodređeno vrijeme dok ministri u svojim resorima mogu dati ugovore na određeno vrijeme.

Resorni ministar Haris Vranić naglašava da je za normalno funkcioniranje zdravstvenih ustanova osim medicinskog mnogo bitan i nemedicinski kadar. Međutim i dalje će, kaže, jednako kontrolirati preko svojih upravljačkih struktura nove zahtjeve za zapošljavanje a u svakom slučaju pokušati pojačati zdravstveni sektor.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia