online slots game malaysia
SvijetVijesti

Odbrana Ratka Mladića traži da se on izmjesti u bolnicu u Haagu

Odbrana Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske nepravosnažno osuđenog za genocid i druge zločine, insistira da se on prebaci u bolnicu van Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN) u Haagu, kako bi dobio adekvatan medicinski tretman zbog stalnog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, dok registrar Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) u odgovoru na raniji zahtjev navodi da je zadovoljan medicinskom njegom, koju smatra adekvatnom i da brzo odgovara na Mladićeve zdravstvene potrebe.

Član Mladićeve Odbrane, advokat Branko Lukić je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao da ne zna da li je njegov branjenik prebačen u bolnicu, ali da je “opštepoznato da se on nalazi u katastrofalnom stanju”.
Lukić je pojasnio da doktori iz Srbije sumnjaju na unutrašnje krvarenje, te da ljekari u Haagu “jednostavno ne reaguju”.

“Ne dobijamo čak ni izvještaje koje treba da dobijamo redovno, tako da nemamo pravi uvid, samo vidimo da nešto nije u redu, a iz dokumentacije, koja je već sad stara, vidi se da je stanje katastrofalno i smatramo da se svaki dan pogoršava. Zato smo i tražili da se liječi van Pritvorske jedinice pošto je očito da tamo ne dobija adekvatnu zdravstvenu zaštitu”, naglasio je on.

Član Mladićeve Odbrane, advokat Miodrag Stojanović je za BIRN BiH rekao da se Mladić trenutno nalazi u stacionaru u Pritvorskoj jedinici, gdje ima medicinski tretman.


Istakao je kako je “nešto novo” da Odbrana traži da se Mladić prebaci u bolnicu u Haagu, ali da je stalni zahtjev Odbrane njegovo izmještanje u Rusiju.
Stojanović je naveo kako se Mladićevo stanje komplikuje zato što “zarastanje tih rezova ne ide u željenom pravcu”.

“On je jako oslabio, smršao je, ne može da jede, anemija ga ruši, ne može da stoji, tako da je u jednom vrlo, vrlo ozbiljnom zdravstvenom stanju”, pojasnio je Stojanović.
Mladićev sin Darko Mladić u razgovoru za BIRN BiH je kazao da porodica stalno traži izmještanje u bolnicu, ali da do jučer kada su se čuli, nije bio premješten. On tvrdi da se zdravstveno stanje njegovog oca kontinuirano pogoršava, te da mjere koje se poduzimaju u Haagu, medicinski eksperti iz Srbije smatraju neadekvatnim.


0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia