online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Od 9. augusta počinje saobraćati voz od Željezničke stanice do Pazarića

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i generalni direktor JP Željeznice Federacije BiH Enis Džafić potpisali su danas Ugovor o obavljanju usluga i sufinansiranja željezničkog putnog saobraćaja na relaciji Pazarić – Željeznička stanica Sarajevo.

Potpisan je i Sporazum kojim je omogućeno studentima, đacima i penzionerima da mjesečni kuponi iz javnog linijskog prevoza na području Kantona Sarajevo važe i na ovoj relaciji, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja predviđeno je da ŽFBiH obavljaju usluge prijevoza putnika na linijama za koje Vlada Federacije BiH i vlade kantona u FBiH iskažu svoj interes.

– Kada smo počeli s pregovorima i realizacijom ove ideje, za cilj smo imali rasterećenje prijevoza putnika koji se obavlja u tramvajima na relaciji Vijećnica-Ilidža, na kojoj će u narednom periodu krenuti rekonstrukcija tramvajske pruge. Prvobitni plan je bio da voz saobraća do Hadžića, ali smo odlučili da se relacija ipak produži do Pazarića. Nakon svih dogovora koje smo u proteklom periodu postigli, zadovoljstvo je najaviti da od 9. augusta počinje saobraćati voz na relaciji Željeznička stanica – Pazarić. Ovo je još jedan od dokaza da nastavljamo s ispunjavanjem mjera koje smo planirali za ovu godinu – kazao je ministar Šteta.

Direktor Džafić je istakao važnost prijevoza putnika željeznicom, ali je i iskazao zahvalnost Vladi KS na ukazanom povjerenju.

– Prijevoz putnika željeznicom od vitalnog je interesa za Federaciju i sve njene kantone sa svim svojim prednostima u odnosu na ostale vidove transporta, masovan prijevoz, sigurnost, rasterećenje saobraćajnica, korištenje domaćeg energenta za prijevoz i na kraju nimalo zanemarljivi aspekti, ekologija i buka. Na ovoj relaciji uvodi se šest pari putničkih vozova uz mogućnost korištenja i redovne putničke linije lokalnog voza koji saobraća na relaciji Sarajevo – Konjic – Sarajevo. Željeznice FBiH će građanima Kantona Sarajevo ponuditi vrhunsku uslugu prijevoza putnika savremenim niskopodnim elektromotornim vozom, koji će svojim komforom, kvalitetom i uslugama koje pruža, zadovoljiti sve kriterije putnika – kazao je Džafić.

Dodao je i da su Vlada KS i njeno Ministarstvo saobraćaja prvi u FBiH koji su prepoznali interes lokalnih zajednica i svojih građana za uslugama koje Željeznice mogu pružiti.

Voz će saobraćati sedam puta dnevno svakim danom iz oba pravca. Prvi polazak iz Pazarića će biti u 6.18 sati, a iz Sarajeva u 7.26 sati. Zadnja vožnja iz pravca Pazarića bit će u 20 sati, a iz Sarajeva u 20.51.

– Linija će biti korisna svim stanovnicima Kantona Sarajevo, a posebno stanovnicima Hadžića koji će mnogo brže stizati u grad, bez promjena javnog prijevoza i presjedanja. Uspostavljanjem linije, šaljemo poruku građanima da je dobra saradnja s preduzećima na svim nivoima vlasti od izuzetne važnosti. Veoma smo zadovoljni našim dogovorom sa Željeznicama, a koje ćemo nastojati u narednom periodu i proširiti – dodao je Šteta.

Cijena karti ovisit će od dužine vožnje, pa će građani u jednom pravcu za relacije od Željezničke stanice do Alipašinog mosta i Ilidže izdvojiti 2 KM, do Blažuja 2,2 KM, do Hadžića 2,5 KM i do Pazarića 3 KM. Cijena karata u dvosmjernom pravcu Željeznička stanica – Alipašin Most i Ilidža iznosit će 3,2 KM, dok će za dvosmjerni pravac Željeznička stanica – Blažuj iznositi 3,5 KM. Do Hadžića i nazad cijena će biti 4 KM, a na relaciji Željeznička stanica – Pazarić karta u dvosmjernom pravcu će iznositi 4,8 KM.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia