online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Obnovu podržala TIKA: Otvoren amfiteatar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta

Svečano je otvoren amfiteatar na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, obnovljen uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju.

Dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Muhamed Brka u izjavi za AA rekao je kako je TIKA bila sponzor renoviranja amfiteatra fakulteta, kojeg koriste studenti, uposlenici, a prije pandemije su održavana i javna predavanja.

“Vrlo je bitna saradnja s TIKA-om, koja u biti jako dobro razumije probleme u BiH, probleme visokog obrazovanja i daje nam veliku podršku u tom smislu”, rekao je Brka.

Dodao je kako se nada da će i vlasti u BiH krenuti tim putem ili se barem ugledati na TIKA-u i pomoći visokoškolskim ustanovama da budu konkurentniji.

“Očekivati od nas da trčimo na stotinu metara, a ne dati nam pripremu za stotinu metara, nije opravdano”, rekao je Brka.

Pojasnio je kako je obnova trajala relativno kratko, oko tri mjeseca, i završena je krajem 2019. godine, a svečano otvorenje je planirano početkom 2020. godine. Međutim, to nije bilo realizirano zbog pandemije te su tek sada stvoreni uslovi za svečano otvorenje, uključujući i delegaciju iz Republike Turske.

Potpredsjednik TIKA-e Mahmut Cevik ukazao je na mnoge projekte koje je TIKA realizirala u BiH od 1995. godine.

Prema njegovim riječima, realizirano je više od hiljadu projekata u oblasti zdravstva, ekonomije, obrazovanja, poljoprivrede…

U sklopu projekata izgrađene, obnovljene i opremljene su škole, bolnice, centri, a u ruralnim sredinama i pružena podrška u zapošljavanju te poboljšanju životnih uslova.

Pojasnio je kako su u okviru projekata podrške poljoprivrednom sektoru, realizirane mnoge aktivnosti uključujući program podrške sigurnosti života i hrane, u okviru kojeg postoje programi podrške razvoju plasteničke proizvodnje, stočarstva, uzgoja oraha, pčelarstva zahvaljujući kojima su mnoge porodice obezbijedile egzistenciju.

Cevik se posebno osvrnuo na zapošljavanje žena u ruralnim sredinama.

U tom pogledu, istaknuo je važnost podrške visokoškolskim ustanovama i stvaranje kvalifikovanog kadra, koji će u budućnosti pomoći razvoju zemlje.

Podsjetio je kako TIKA svoje projekte realizira širom zemlje bez obzira na vjersku i drugu pripadnost naroda tog područja.

“Sve ove naše projekte realiziramo pružajući podršku svim stanovnicima ove države”, istakao je Cevik.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia