online slots game malaysia
Vijesti

Obilježena 31. godišnjica formiranja 182. viteške lahke brigade

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Osmanović prisustvovao je danas obilježavanju godišnjice formiranja 182. viteške lahke brigade. U okviru današnjeg programa, položeno je cvijeće i odata počast svim šehidima i poginulim braniocima Armije i MUP-a RBiH s ovog područja. Na mjestu gdje su se prvi put postrojili borci ove brigade, na tadašnjoj slobodnoj teritoriji općine Foča, okupili su se članovi Udruženja 182. viteška, porodice, saborci i prijatelji kako bi još jedno svi zajedno evocirali uspomene na događaje iz 1992. godine. 

U svom obraćanju prisutnima, ministar Osmanović kazao je kako su vitezovi ove brigade dali veliki doprinos u odbrani ove teritorije.

“Danas smo se okupili ovdje, na lokalitetu Grepka, kako bismo se s velikim pijetetom sjetili onih koji su ratnih godina, dostojanstveno branili domovinu. Sjećamo se naših vitezova, i uspomenu na njih ne smiju da unište pokušaji iskrivljavanja historijskih činjenica, niti manipulacija istim. Kao što smo tada branili jedinstvo i patriotizam, kao trajne vrijednosti našeg društva, tako danas baštinimo i kulturu sjećanja kao neophodan sadržaj naše budućnosti. Danas se prisjećamo bitki u odbrani doline Sutjeske, Ustikoline, koridora Igman-Goražde, i slavimo sve one koji su podnijeli najveću žrtvu tih borbi. Neka im je vječni rahmet i slava”, poručio je ministar Osmanović, ovom prilikom.

Na slobodnoj teritoriji općine Foča na današnji dan 1992. godine formirana je Prva fočanska brigada od već postojećih bataljona Jahorinskog, Fočanskog i Bataljona Sutjeska. Brigada je najviše kolektivno ratno priznanje – počasni naziv „viteška“ dobila 1995. godine, na treću godišnjicu svog postojanja, kao posljednja u nizu jedinica Armije RBiH koje su kolektivno ratno priznanje stekle prije okončanja ratnih dejstava. Najviše pojedinačno ratno priznanje Armije RBiH  “Zlatni ljiljan” dobilo je 19 pripadnika ove brigade.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia