online slots game malaysia
Sarajevo

Obilježena 29. godišnjica pogibije sarajevskog heroja Zame Dučića, prisustovao i Osmanović

U haremu Alipašine džamije, danas je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti obilježena 29. godišnjica pogibije „Zlatnog ljiljana“ i komandanta manevarskog bataljona 101. motorizovane brigade Zame Dučića.Članovi porodice, prijatelji i saborci i ove godine su se s dužnim poštovanjem prisjetili ovog velikog borca Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je svoj život za domovinu položio 25. septembra 1994. godine na Jasenu u općini Vareš.

Ministar za boračka Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je prisustvovao obilježavanju ove tužne godišnjice.

„Naša je dužnost i obaveza da pamtimo naše heroje, i sjećamo ih se sa velikim poštovanjem, te da učimo našu djecu o ljudima koji su napuštali svoja ognjišta i porodice da bi opstao jedan narod. Nama su na ponos naši heroji, agresoru su na sramotu ratni zločinci. S ovog mjesta poručujemo da nećemo zaboraviti tekovine naše odbrane, i da smo jedinstveni kada je riječ o njegovanju kulture sjećanja“, istakao je ovom prilikom ministar Osmanović.

Sarajevski heroj, rahmetli Zamo Dučić, rođen je 8. februara 1967. godine u Plavu, u Sandžaku, nedaleko od Plavskog jezera. Obavljao je dužnost komandanta manevarskog bataljona 101. motorizovane brigade. Posthumno mu je dodijeljen čin majora, a kasarna u Krivajevićima kod Olova nosi njegovo ime. Posthumno je 1995. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“. Učestvovao je u najtežim bitkama za odbranu opkoljenog Sarajeva, u borbama na planinama Igman, Zvijezda i Čemerike, te na Crnoriječkog visoravni u odbrani Vijenca, Poloma i Jasena.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia