online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Obilježena 29. godišnjica bitke za odbranu Predsjedništva RBiH

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, delegacija Kantona Sarajevo obilježila je danas 29. godišnjicu bitke za odbranu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović i ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica položili su cvijeće na Mezarju “Kovači” – na spomen nišan “Bosanskom šehidu” i mezar prvom predsjedniku Predsjedništva Republike BiH Aliji Izetbegoviću.

Nakon ovoga, isto su učinili i na Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, na Groblju “Lav” i Mezarju “Stadion”, te na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Novog Grada.

Ovom prilikom, ministar Osmanović je istakao da su 2. i 3. maj 1992. godine veoma značajni datumi u historiji naše domovine. Agresorske snage tada su pokušale zauzeti zgradu Predsjedništva BiH i ovladati ključnim tačkama u gradu.

– A sve s namjerom da instaliraju svoju izdajničku vladu. BiH kao država je 2. maja 1992. bila veoma značajna. Specijalne jedinice Jugoslovenske narodne armije (JNA) dovedene su sa ciljem da zauzmu zgradu Predsjedništva BiH. Uslijedili su improvizirani napadi veoma rano u 4.00 sata ujutro, a glavni napad je išao preko Vrbanje mosta koji je zaustavljen kao i svi naredni. Nakon toga je kidnapovan naš predsjednik Alija Izetbegović i sve smo učinili da ga spasimo u čemu smo i uspjeli – ispričao je Osmanović.

Kako je naveo, uprkos svim navedenim dešavanjima, odbranjeno je Sarajevo.

– Napade su osujetile patriote, specijalne jedinice MUP-a RBiH, čiji sam ponosni pripadnik bio ja, kao i pripadnici Teritorijalne odbrane, Patriotske lige, Zelenih beretki, te su tu i brojni drugi borci. Za sve nas je to bio dan D jer smo uspjeli odbraniti Sarajevo i spasiti predsjednika. Da je pao glavni grad, onda bi pala i cijela BiH. U isto vrijeme, za agresora je to dan kada je poražena ideja Velike Srbije – dodao je.

Osmanović se prisjetio generala Armije RBiH Jovana Divjaka, koji je preminuo prošlog mjeseca, navodeći da je on 3. maja izrekao čuvenu rečenicu “Ne pucaj” u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici i sve se desilo u trenutku povlačenja JNA iz kasarne Bistrik, a kada je tom prilikom izbio sukob sa Teritorijalnom odbranom ARBiH.

– Nažalost, nakon toga je počela najduža opsada Sarajeva i nedužno stradanje njegovih stanovnika. Međutim, sve te nedaće smo izdržali, nažalost, uz velike žrtve. Danas živimo u miru i s ponosom se sjećamo hrabrosti naših sugrađana – poručio je Osmanović.

U okviru obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, delegacija Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo i Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva će i u 11.00 sati, 5. maja na Dan sjećanja na svu ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva položiti cvijeće na Spomen obilježje ubijenoj djeci Sarajeva.

Također, u povodu obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, zajednička delegacija Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo će u 10.00 sati položiti cvijeće i odati počast na Spomen obilježju “Vječna vatra”, a u 10.30 sati to će učiniti i na Spomen parku “Vraca”, saopćeno je iz Službe za protokol i pres Kantona Sarajevo. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia