online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Obilježena 29. godišnjica bitke za odbranu porodilišta

U Sarajevu je danas obilježena 29. godišnjica bitke za odbranu porodilišta “Zehra Mujdović“ u sarajevskom naselju Jezero.

Tek rođene Sarajlije u porodilištu su na današnji dan 1992. godine postale su najstrašnije žrtve agresora, a učesnici odbrane tvrde da je ta odbrana bila ključna i za odbranu grada.

Fikret Grabovica je u ime Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva kazao da je ovo teško sjećanje na napad na porodilište koji dosta govori o karakteru rata, agresije na Bosu i Hercegovinu iz perioda 1992. – 1995. godine.

Sead Alić, jedan od organizatora pokreta otpora Grada Sarajeva i ratni komandant odreda Koševsko brdo, kazao je da je bitka za odbranu porodilišta bila od ključnog značaja za odbranu Sarajeva, a da je žalosno da za taj zločin do sada nisu procesuirani odgovorni.

“Borba je trajala čitav dan. Znali smo da će nam porodice stradati ako ovdje popustimo“, kazao je Alić i dodao da je i Radio Sarajevo tada izvještavao o borbama koje se vode prsa u prsa i o borcima odbrane Sarajeva koji su ranjavali i po nekoliko puta.

On je kazao da je komanda glasila da svi mogu živote izgubiti, ali da porodilište ne smije pasti.

Tog kobnog dana ubijeno je petero djece, a dan poslije evakuirana su djeca i majke. Najveći dio opreme kojim je porodilište raspolagalo je uništen. Porodilište je dislocirano u Klinički centar na Koševu. U trenutku napada u porodilištu je bilo 130 žena i 70 novorođenčadi.​​​​​​​

Porodilište na Jezeru je obnovljeno i ponovo otvoreno u novembru 2010. godine.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia