online slots game malaysia
KulturaVijesti

NUBBiH će istrajati u namjeri da zgrada Vijećnice pripada kulturi

Kolektiv Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) Bosne i Hercegovine reagovao je na današnju objavu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić da je Grad Sarajevo uspio upisati pravo vlasništva nad zgradom Vijećnice, navodeći da je to učinjeno bez učešća NUB-a BiH u tom postupku, kao dugogodišnjeg nosioca prava raspolaganja, odnosno prava korištenja.

U saopćenju se ističe da je NUBBiH od 1951. godine nosilac prava raspolaganja nad zgradom Vijećnice, po odluci tada nadležnih organa Grada Sarajeva.

– Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, a ni advokat koji zastupa instituciju nisu obavješteni o ovom postupku i o ovom rješenju, iako Zemljišno-knjižni ured, Odsjek za harmonizaciju, imaju podatke i zahtjev NUBBiH za upis prava vlasništva, shodno Zakonu o stvarnim pravima FBiH. Biblioteka je podnijela zahtjev Općini Stari Grad (prije više od dvije godine) na čijoj se lokaciji nalazi zgrada Vijećnice, da je upiše u katastarski operat, koji ni do danas nije riješen, a sve na osnovu Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH – navodi se u saopćenju.

U saopćenju NUB-a BiH također se ističe da je nakon granatiranja zgrade Vijećnice (25. augusta 1992.), i zatim poslijeratnog nerješavanja pravno-finansijskog statusa NUB-a BiH, ovo najveći napad na ovu instituciju u njenoj časnoj misiji kulture, obrazovanja i nauke.

– S obzirom na to da NUBBiH i advokat koji je zastupa nisu dobili ni rješenje po kojim se upisuje pravo vlasništva Grada Sarajeva, jasno je da ćemo svim pravnim sredstvima pobijati prava vlasništva i navedeni upis Grada Sarajeva, a protiv odgovornih podnijeti krivične prijave, jer se letimičnim uvidom u ZK izvadak koji gradonačelnica prezentira na službenom Twitter i Facebook nalogu vidi da se nije čekala ni pravosnažnost pomenutog rješenja – podvlači se u saopćenju.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, zaključuje se u saopćenju, istrajat će u namjeri da zgrada Vijećnice “pripada kulturi, onoj istinskoj, vjekovnoj, historijskoj, koja ima transcendirajuću vrijednost, a ne relativnu vrijednost pseudopolitičkog i administrativno-upravnog aparata i na tom planu pozivamo javnost da se uključi”.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia