online slots game malaysia
SarajevoVijesti

NS: Pretvaranje Opće u COVID bolnicu je put ka njenom zatvaranju

Na odluku da Opća bolnica u KS postane COVID bolnica reagovala je Naša stranka:

„Otkako je pandemija počela, ovo je najlošija odluka koja se odnosi na zdravstveni aspekt borbe protiv koronavirusa. Ona dovoljno govori kakvi mediokriteti kreiraju zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo. Čak se ni pijace na ovakav način ne reorganiziraju – bez jasne argumentacije, bez navedenog predlagača, bez uvažavanja mišljenja struke, pacijenata i građana Kantona čija i jest Opšta bolnica.

COVID bolnica mora biti zaseban objekat i takav već u Sarajevu imamo, to je zgrada u Podhrastovima koja se koristi za smještaj pacijenata zaraženih koronavirusom i čiji kapaciteti još nisu ni do trećine iskorišteni.

Jedini razlog ovakve odluke, kako se može pretpostaviti iz medijskih napisa, je lokacija Opšte bolnice. Međutim, niti jedan smrtni ishod u Kantonu Sarajevo uzrokovan koronavirusom nije se dogodio zbog lokacije izolatorija. Razlog je u lošoj organizaciji i lošoj komunikaciji unutar zdravstvenog sistema. Samo mijenjanje lokacije izolatorija kao krajnje destinacije za pacijenta, a da pri tome nismo riješili prethodne instance, neće popraviti dosadašnje stanje. Trenutno rukovodstvo u zdravstvu samo stvara privid rada na poboljšanju zdravstvene zaštite. U svakom slučaju, promjena na bolje neće biti, naprotiv. Građani Kantona Sarajevo izgubit će sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

Podsjećamo da Opšta bolnica dr. Abdulah Nakaš kao kantonalna bolnica trenutno predstavlja upravo sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

Profesorica Sebija Izetbegović istakla je kako Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, kojem je na čelu, neće i ne može preuzeti obaveze sekundarnog nivoa. Ako se Opšta bolnica pretvori u COVID bolnicu, gdje građani Kantona Sarajevo mogu dobiti usluge sekundarnog nivoa zaštite?

Osim toga, Opća bolnica potkapacitirana je za liječenje bolesti kao što je COVID-19. Ona nema ni dovoljno prostora ni dovoljno kadra.

Još jedan problem je što će Opću bolnicu nakon kraja pandemije biti teško vratiti u prvobitnu namjenu jer će se njena postojeća organizacija razoriti i doći će do nepovratnih kadrovskih prekompozicija koje se već najavljuju, dodje se na kraju saopćenja Naše stranke.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia