online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Novinare zakonski zaštititi i tretirati kao osobe koje se bave poslom od javnog interesa

Regionalna konferencija “Zaštita slobode medija i jačanje pravosuđa na zapadnom Balkanu“ održava se danas i sutra na Jahorini.

U dosadašnjem toku, predstavnici pravosuđa i novinarske zajednice iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije razgovaraju o mehanizmima za zaštitu novinara odnosno medijskih sloboda.

Više diskutanata je kazalo da napadi na novinare i slučajevi ubistva, kao i prijetnje novinarima u online prostoru, iziskuju ozbiljan društveni odgovor jer u konačnici, medijski, kao i pravosudni poslenici, bave se poslom od javnog, društvenog interesa. Stoga pravosuđe i novinari, čija je zajednička dodirna tačka upravo navedena misija, treba da komuniciraju uz razumijevanje uzajamne relevantnosti.

Stav Udruženja/Udruge BH Novinari, jednog od učesnika skupa na Jahorini, jeste da novinare treba zakonski zaštititi odnosno tretirati kao osobe što se bave poslom od javnog interesa.

Navedena bh. novinarska asocijacija uključena je zajedno s istorodnim asocijacijama iz Srbije i Sjeverne Makedonije u realizaciju regoionalnog projekta o zaštiti novinara odnosno medijskih sloboda, pa su i asocijacije iz navedenih regionalnih zemalja također učesnici konferencije.

Organizator skupa je je holandski Helsinški komitet uz podršku fondacije Free Press Unlimidet i navedenih novinarskih društava.

Za sutra se očekuje predstavljanje najvažnijih nalaza i zaključaka sesija, koji bi trebalo da se nađu u deklaraciji o međusobnoj saradnji čiji je cilj ukazati na značaj angažovanja pravosuđa i medija u kreiranju relacija zasnovanih na reciprocitetu, obostranoj koristi i poštovanju.

Deklaracija bi trebalo da otjelotvori napore organizatora konferencije da stvore mogućnosti za razvoj partnerstva između pravosuđa i medija želeći da tako doprinesu pravdi i zaštiti slobode izražavanja.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia