online slots game malaysia
BiznisVijesti

Novi zakon povećava cijenu struje u RS

U Republici Srpskoj bi uskoro trebalo da bude usvojen novi Zakona o električnoj energiji, s ciljem usklađivanja s odgovarajućim direktivama Evropske unije i dodatnom liberalizacijom tržišta, a moglo bi doći i do poskupljenja struje.

U tom slučaju, kako se dodaje, očekuje se ulazak na tržište novih privrednih subjekata, što će se odraziti na javne prihode RS, položaj zavisnih preduzeća koja posluju u okviru Mješovitog holdinga “Elektroprivrede RS“, te povećanje konkurentnosti i standarda usluga na unutrašnjem tržištu električne energije.

-Prema trenutnoj situaciji, poslovanje na potpuno tržišnim principima bi moglo dovesti do povećanja cijena za električnu energiju u RS, imajući u vidu niže nivoe cijena električne energije u RS u odnosu na veleprodajne – tržišne cijene i na cijene električne energije u bližem i daljem okruženju – navodi se u predloženom zakonu.

Kako se precizira, povećanje cijena električne energije u manjoj mjeri bi se negativno odrazilo na konkurentnost privrede, s obzirom na obim u kome električna energija učestvuje u troškovima poslovanja (od jedan do tri posto u ukupnim troškovima poslovanja kod najvećeg dijela privrede).

Prijedlog zakona o električnoj energiji u RS dopunjen je sa dva nova člana, kojima je precizno određen energetski zaštićen kupac kao socijalno ugrožen krajnji kupac, kao i obezbjeđenje sredstava za zaštitu njegovih prava, te propisivanje uslova za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia