online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Novi film Avde Huseinovića

Avdo Huseinović povodom 1. marta predstavio novi dokumentarni film ”Ovamo daleko-Atentat na Bosnu“

– Realizacija filma trajala je od 2016. do 2021. godine, a premijera će biti održana povodom 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u utorak, 1. marta 2022. godine u Domu mladih Skenderija, u Sarajevu s početkom u 18 sati

Huseinović je  izjavio kako je ovo prvi dokumentarni film koji na osnovu relevantne dokumentacije svjedoči o vojnoj agresiji Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995.

Podsjetio je kako će ove godine biti nekoliko premijera, a ovaj film je drugi u nizu.Realizacija filma trajala je od 2016. do 2021. godine, a premijera će biti održana povodom 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u utorak, 1. marta 2022. godine u Domu mladih Skenderija, u Sarajevu s početkom u 18 sati.

Film hronološki prati učešće specijalnih jedinica tadašnjih Vojske Jugoslavije, MUP-a Srbije i Službe državne bezbjednosti Srbije u vojnim napadima na gradove i mjesta širom Bosne i Hercegovine.

”Film je priča o vojnoj agresiji i obrađuje sve značajnije vojne operacije koje je Savezna Republika Jugoslavija, ustvari Srbija i Crna Gora, sprovodila na tlu Bosne i Hercegovine. Ovdje na ovom plakatu premijere vidjet ćete dvije fotografije – gornja fotografija simbolizira 63. padobransku brigadu iz Niša, najelitniju jedinicu vojske Jugoslavije, koja je tokom cijelog perioda agresije na našu zemlju bila prisutna i aktivno učestvovala u brojnim vojnim operacijama i više pripadnika 63. specijalne padobranske brigade iz Niša su poginuli na tlu Republike BiH i o tome donosimo ekskluzivnu priču”, kazao je Huseinović.

Istakao je kako druga a fotografija pokazuje pripadnike srpske dobrovoljačke garde pod komandom Željka Ražnatovića Arkana, jedinice koja je bila pod efektivnom kontrolom Službe državne bezbjednosti Srbije i ta fotografija ”prikazuje ustvari prvi dan brutalne vojne agresije, a to je upad u Bijeljinu 1. aprila 1992. godine”.

Huseinović je rekao kako brojne jedinice pod kontrolom Službe državne bezbjednosti Srbije, od jedinica Željka Ražnatovića Arkana, ”Žutih osa”, ”Belih orlova”, ”Škorpiona” i brojnih drugih tokom cijelog perioda agresije na BiH su bile prisutne.

“Mnoge od njih su počinile i neke najbrutalnije zločine nad Bošnjacima i drugim nesrpskim stanovništvom na tlu naše domovine. Ovdje posebno obrađujemo ulogu Užičkog korpusa vojske Jugoslavije i vidjet ćete na osnovu relevantnih dokumenata da su snage Užičkog korpusa vojske Jugoslavije pod komandom generala Dragoljuba Ojdanića u prvoj fazi agresije na Bosnu okupirale veći dio istočne Bosne i da su bile prisutne i tokom ’93., posebno kad se sprovodila velika vojna operacija sa ciljem okupacije srednjeg podneblja”, rekao je Huseinović.

Osvrnuo se i na svjedočenja branioca Republike BiH koji su pružali ”nadherojski otpor jednom takvom nadmoćnom neprijatelju“.

Istakao je i kako su obrađene dvije važne vojne operacije kodnih naziva ”Pancir 2” i ”Pauk”.

Pojasnio je kako je operacija ”Pancir 2” krajem 1993. godine provedena u Sarajevu, a operacija ”Pauk” u zoni odgovornosti 5. korpusa Armije BiH koja je počela u novembru 1994. godine, a trajala otprilike osam mjeseci.

Dodao je kako su u filmu predstavljeni nevjerovatni dokumenti i podaci o tome kako su pripadnici 5. korpusa Armije RBiH uspjeli u tom periodu odbraniti bihaćki okrug.

”U filmu imamo insajdere, učesnike u agresiji na RBiH, jako važni su nam beogradski novinari i istraživači”, rekao je Huseinović i istakao pokojnog Dejana Anastasijevića, svjedoka u procesu protiv Vojislava Šešelja.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia