online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Novalić: Ljepotu rijeka ostaviti budućim generacijama

Ljepota rijeka je nešto što trebamo ostaviti budućim generacijama – istaknuto danas nakon sastanka predstavnika Vlade Federacije BiH i Udruženja za spašavanje rijeka, a čiji je fokus bio na štetnim posljedicama izgradnje mini hidroelektrana sa osvrtom na Deklaraciju o zaštiti rijeka koju je ove godine usvojio Predstavnički dom Federalnog parlamenta.  

– Građani i njihova udruženja su primijetili problem koji se odnosi na  MHE. Naše prirode i planine su totalno napadnute, a korist koju vidimo u dobivenoj struji je nikakva i isključivo je raspoređena na mali broj privatnih vlasnika – istakao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Naglasio je da je tehnologija značajno napredovala i da više nije racionalno graditi MHE uzimajući u obzir da se razvijaju vjetrolektrane, odnosno vjetroparkovi i solarni sistemi energije.

Novalić je naveo da su nakon konstruktivnog razgovora sa predstavnicima udruženja došli do zaključka da se mijenja pristup na putu ka zabrane gradnje MHE.

– Mi kao vlada trebamo vidjeti šta možemo uraditi prije parlamenta u smislu određenih pravilnika ili eventulano uredbi.  Potrebno je promijeniti to da ne podržavamo ono što je društveno štetno, a to su MHE, te da se sistemski ide u izmjenu zakonodavstva – dodao je Novalić.

-Uime udruženja za spašavanje rijeka Lejla Kusturica, direktorica Fondacije „Atelje za društvene promjene“, kazala je da se učesnici današnjeg sastanka složili da je izgradnja MHE štetna i da je neophodno napraviti zaokret u pristupu i da se ide ka zabrani takvih projketa.

– Drago nam je da smo pričali o alternativnim rješenjima. Mi jesmo za obnovljivu i čistu energiju, ali ova vrsta hidroenergije nije čista energija, stoga solar i vjetar trabaju da budu naš strateški pravac. Idemo u pravcu da prvo usporimo, a onda u konačnici zaustavimo sve one koji na ovaj način žele da koriste naše rijeke – kazala je Kusturica.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia