online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Nova knjiga prof. dr Nermine Mujagić: “Pro et contra ustava – Komparacija američkih i bosanskohercegovačkih politika“

U izdanju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu objavljena je knjiga „Pro et contra ustava – Komparacija američkih i bosanskohercegovačkih politika“, novo djelo autorice prof. dr. Nermine Mujagić.

Ovaj rukopis je rezultat istraživanja kojeg je profesorica Mujagić, inače redovna profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, sprovela u okviru Fulbright stipendije koju je realizirala u akademskoj 2019/2020 godini u Ohaju, na Antioch College u Yellow Springsu i Wittenberg University u Sjedinjenim Američkim Državama.

Daytonski okovi 

S obzirom na društveno-političke okolnosti u kojima se nalazimo, ovo je više nego aktuelno štivo.

Akademik Mirko Pejanović, potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH, ocijenio je da je knjiga profesorice Mujagić predstavlja „višestruki doprinos razvoju kritičke politološke misli u Bosni i Hercegovini u sferi pretpostavki za razvoj demokratije u bosanskohercegovačkom društvu“.

„Kritička stajališta naučnih istraživača i u SAD-u i u BiH, kao i kritička mišljenja građana obuhvaćena uzorkom u pogledu tretmana Daytonskog ustava u ovoj knjizi svode se u jednu tačku. Zapravo, postavlja se pitanje je li moguće izaći iz okova Daytonskog ustava koji su pluralnu građansko-interesnu sferu ispoljavanja interesa građana u bosanskohercegovačkom društvu potisnuli i na tom mjestu ustavnim odredbama ugradili etnonacionalnu strukturu s monopolom da ispoljava i artikuliše kolektivne nacionalne interese na entitetskom i državnom nivou organizacije države Bosne i Hercegovine“, naveo je akademik Pejanović.

O autorici

Nermina Mujagić rođena je 1974. godine u Višegradu. Redovna je profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Polja njenog istraživanja su: društveni i politički konflikti, mitologija, kultura ljudskih prava i civilno društvo, građanske vrline, mediji i demokratizacija javne sfere. Iza nje je nekoliko koautorskih djela i publikacija koje su rezultat dugogodišnjeg rada u mnogobrojnim domaćim i međunarodnim istraživačkim projektima. Njeni naučni i stručni radovi objavljeni su u različitim domaćim i inozemnim časopisima.

Članica je Odbora za političke nauke Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, te Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS).

Prof. Mujagić je objavila sljedeće knjige:

Višegrađanstvo: analize i nove teorije na relaciji: država, građani i društvo, Fakultet političkih nauka, Sarajevo, 2017.

Politika kao spektakl: bacanje mreže u susjedov ribnjak, Heinrich Böll Stiftung BiH, Sarajevo, 2013.

Tihi govor Bosne, Heinrich Böll Stiftung BiH, Sarajevo, 2010.

Izvan politike, Fakultet političkih nauka, Sarajevo, 2007.

Politička de/resocijalizacija i mediji, Internews, Sarajevo, 2004. godine.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia