online slots game malaysia
SvijetVijesti

Norveška pooštrila mjere: Zatvoreni tržni centri, nema okupljanja

Vlada Norveške uvela je nove mjere protiv epidemije COVID-19, nakon što su se u nekoliko gradova pojavili slučajevi infekcije sa “britanskom mutacijom ovog virusa”, prenosi Anadolu Agency.

“Od 25. januara u ponoć stupile su na snagu nove mjere, i one uveliko podsjećaju na prve mjere Vlade, koje su uvedene nakon prvog talasa COVID-19 u martu 2020. godine, s tim što su sada pooštrene mjere kod ulaska u Norvešku i predviđaju obavezno testiranje za jedan broj državljana stranih država i ulazak sa certifikatom o negativnom COVID nalazu ne starijim od 24 sata prije polaska u Norvešku, odnosno ne kasnijim od 72 sata po ulasku u Norvešku”, napisao je na društvenoj mreži ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedim Makarević. 

Kako je kazao, na svim graničnim prelazima uvedene su baze podataka za svako lice koje uđe u Norvešku.

“Novim mjerama zatvoreni su svi tržni centri, izuzev prodavnica hrane, lijekova i benzinskih pumpi, odložena sva okupljanja i javne manifestacije, zatvorene su većine škola “, istakao je Makarević.

“Inače sve ove restriktivne mjere su uvedene zbog straha da bi se virus iz ovog distrikta, koji je na obodu Osla mogao proširiti na region Osla koji broji oko jedan milion stanovnika. Ove mjere ostaju na snazi do 31. januara, nakon čega će se ponovo razmatrati”, pojasnio je Makarević. 

Inače, posljednjih dana infekcija koronavirusom u Norveškoj je bila u blagom opadanju i na dnevnom nivou ispod 400 pozitivnih slučajeva.

Prema izvještaju Instituta za zdravlje Norveške, do sada je u Oslu zabilježeno 19 slučajeva mutiranog virusa COVID-19.

“Što se tiče građana BiH oni i dalje ne mogu putovati u Norvešku. Izuzetak su građani BiH koji imaju legalan boravak i bliža rodbina građana sa legalnim boravkom, koji uz obavezan negativan certifikat moraju ići u desetodnevni karantin. U Norveškoj za sada nema zahtjeva građana BiH za organizovan prevoz do BiH”, kazao je Makarević. 

Dodao je da je avionska linija Oslo – Beograd i dalje u funkciji pa bh. građani najčešće koriste ovu liniju za putovanje u BiH i iz BiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia