online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

NiP pozdravlja uklanjanje ploče s imenom ratnog zločinca Karadžića

Narod i Pravda (NiP) pozdravlja napore međunarodne zajednice i visokog predstavnika Valentina Inzka koji su rezultirali uklanjanjem sramne ploče s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama. Uklanjanje ploče je simbolički korak, ali je značajan kao najava da će anticivilizacijska i antidržavna politika iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta doživjeti poraz, saopćeno je iz ove stranke.

Slavljenje osuđenih ratnih zločinaca odgovornih za najteže zločine, uključujući i genocid nad Bošnjacima, necivilizacijski je postupak koji je jasno osudio cijeli svijet. Ploča s imenom Karadžića predstavljala je uvredu za sve žrtve i prepreku za bilo kakve napore na izgradnji povjerenja i boljeg društva u Bosni i Hercegovini, navodi Narod i pravda (NiP).

– Uklanjanje ploče mora biti tek jedan od koraka kojim će se i međunarodna zajednica i domaći politički akteri jasno odrediti prema svakoj anticivilizacijskoj i antidržavnoj politici. Negiranje prava jednog naroda na vlastiti jezik, opstruiranje ugovora između BiH i Islamske zajednice, opstruiranje svih pokušaja uspostave funkcionalne države i stalni pokušaji secesije, blokada euroatlantskog puta BiH, moraju biti jasno prepoznati i osuđeni, poruke su iz saopćenja.

Domaći politički akteri koji su dio vladajuće koalicije na nivou Bosne i Hercegovine moraju iskoristiti promijenjene međunarodne okolnosti i jasno zagovarati rješavanje strateških pitanja za našu državu. Umjesto trgovine pozicijama kako bi sačuvali funkcije za odane stranačke kadrove, probosanske političke snage moraju na prvo mjesto staviti interese države i naroda. Više se nikada ne smije desiti da probosanske snage Dodiku osiguraju četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine ili pak da te iste snage spase Dodika finansijske propasti tako što mu osiguraju aranžman s MMF-om bez da se riješi ijedno strateški važno pitanje.

U tom svjetlu, s pažnjom pratimo i sadašnje pregovore i snažno podržavamo zahtjeve MMF-a koji od domaćih vlasti očekuju značajne reforme i uspostavu funkcionalnog mehanizma na državnom nivou iz oblasti finansija, plina itd.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia