online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Nikšić u ekspozeu zastupnicima: Za efikasno suočavanje sa problemima potreban ozbiljan rad

Kandidat za premijera Federacije BiH Nermin Nikšić je u izlaganju ekspozea na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine poručio da je za efikasno suočavanje sa problemima potreban ozbiljan rad, saradnja svih koji smo činitelji domaćeg političkog poretka, ali i podrška međunarodne zajednice, prije svih Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, javlja Anadolija.

Po usvajanju dnevnog reda na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sa jednom tačkom, izglasavanjem nove Vlade Federacije BiH, pred zastupnike je izašao Nikšić iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, kako bi pročitao ekspoze.

“Nadam se da je pred nama period saradnje na obostrano zadovoljstvo, te uvažavanje na putu izgradnje međusobnog povjerenja i omogućavanje kreiranje ambijenta koji će dovesti do kvalitetnijeg i boljeg života građana u Federaciji BiH. Želja mi je da u kratkim crtama iznesem osnove plana i smjernice rada Vlade Federacije BiH u predstojećem mandatnom periodu”, kazao je Nikšić na samom početku.

Naglasio je da je ovo vrijeme ozbiljnih izazova s kojima se suočava BiH i svi nivoi vlasti.

Rastuća inflacija, migrantski val, iseljavanje domaćeg stanovništva, neki su od ključnih izazova s kojima će se suočiti Vlada Federacije BiH. Posljedice agresije na Ukrajinu ostavljaju dubok trag na ekonomske, sigurnosne i političke prilike svih evropskih društava i administrativnih područja, pa tako i na Federaciju BiH. Stoga je za efikasno suočavanje sa problemima koji su pred nama potreban ozbiljan rad, saradnja svih nas koji smo činitelji domaćeg političkog poretka, te nedvosmislena podrška međunarodne zajednice, prije svih Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Nikšić te dodao:

“Primarno ćemo se oslanjati na vlastite resurse, znanje i kapacitete, a međunarodna saradnja treba poslužiti kao dodatni impuls koji će doprinijeti političkoj, ekonomskoj I sigurnosnoj stabilnosti, nadamo se ne samo ovog dijela države, nego Bosne i Hercegovine u cjelini”, rekao je Nikšić.

Posebno je naglasio značaj saradnje i pristupanja u EU.

“S EU-om se moramo uvezati i u simboličnom i doslovnom smislu. Ubrzano ćemo raditi na završetku koridora 5C. U narednom periodu želimo da završimo ovaj strateški projekat i putnom mrežom povezati Federaciju BiH iznutra kao i s regijom. Želimo modernizovati željezničku mrežu koja treba rasteretiti putne komunikacije. Kapitalni projekti neće biti ograničeni samo na putnu infrastrukturu. Radimo ćemo na povećanju energetske sigurnosti, samoodrživosti elektro energetskog sistema u Federaciji BiH”, kazao je Nikšić te nastavio:

“Naši prirodni resursi su naše najveće bogatstvo zalog za budućnost generacija koje dolaze, moramo ih zaštititi kvalitetnim zakonskim rješenjima, posebno u oblasti zaštite šumskog fonda i vodnih dobara.”

Istakao je da je rasprostranjena korupcija jedan od najvećih uzročnika stagnacije i propadanja društva.

“Temelji za efikasnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala FBiH postavljeni su 2015. godine, vrijeme je da na tim zapuštenim i zanemarenim temeljima konačno izgradimo institucije koje će se kvalitetno i nepristrasno i efikasno uočiti s pošasti korupcije i organizovanog kriminala”, kazao je Nikšić.

Poručio je također da će Federacija BiH povećati izdvajanja za ključne sportske saveze i reprezentativne selekcije jer se radi o najboljim ambasadorima BiH u svijetu.

“Siguran sam da će nova Vlada i ovaj saziv parlamenta biti izloženi brojnim iskušenjima i razlikama u mišljenju i viziji različitih procesa. Međutim, te razlike ne trebaju biti prepreka razgovaranju i dogovaranju. Svima želim uspješan rad i napredak. Opoziciju pozivam da nam bude korektiv, da kritikuje, ali i da pokuša biti konstruktivna, neka ukazuje na probleme, ali neka nudi i rješenja”, rekao je Nikšić na kraju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia