online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Neopravdano odsutni zastupnici Trojke i opozicija oborili dnevni red sjednice Skupštine KS

Sjednica Skupštine KS prekinuta je nakon što nije usvojen dnevni red. Ovo je prvi puta do sada da se dogodilo da dnevni red nije usvojen.

Problem oko glasanja bio je vidljiv na samom početku, prisutno je bilo 23 zastupnika, među kojima su i oni koji su tokom glasanja napustili salu i upisani kao odsutni. Za dnevni red je glasalo 17 zastupnika, dok je sedam bilo suzdržano. Nakon izražene sumnje u glasanje pristupilo se pojedinačnom izjašanjavanju.

Za je glasalo 16 zastupnika, dok je osam bilo suzdržano što nije bio dovoljan broj glasova za usvajanje dnevnog reda.

Izostanak su opravdali kako je rekao predsjedavajući Okerić, Vedran Jakupović (NiP), Hamed Aljović (SDA) , dok je kašnjenje najavila Arijana Memić (NiP).

Iz vladajuće Trojke na sjednicu nije došlo četvero zastupnika, tokom pojedinačnog glasanja evidenitani kao odsutni Nejra Dizdarević (Naša stranka), i Jasna Duraković (SDP).

Delalić Sabahudin (SDA) također nije bio prisutan tokom glasanja o dnevnom redu, kao ni Haris Zahiragić (SDA) Bibija Kerla, (DF), Sead Milavica (nezavisni), Fahrudin Pecikoza( nezavisni) i Dževad Poturak (SBB) i Hamed Aljović (SDA).

Nakon pojedinačnog izjašanjavanja Elmedin Konaković je kazao kako se ovo prvi puta u historiji dogodilo da je opozicija oborila dnevni red.

-Treba nam sada novi kolegij, nove procedure, što bi značilo da zdravstvo ne postoji i ne može se finansirati na osnovu privremenog finansiranja”, jer ta odluka ističe danas”, kazao je Konaković.

Između ostalog, na dnevnom redu se nalazio Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu i Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

Nakon toga, javila se Jasmina Biščević – Tokić iz SDA koja je bila suzdržana za dnevni red.

“Ovo nije tačno. Nismo podržali jer nemaju potpisan niti jedan kolektivni ugovor zdravstveni radnici. Nećemo da podržimo dok se ne potpišu kolektivni ugovor i dok se ne poveća satnica zdravstvenim radnicima”, kazala je Bičević-Tokić.

Predsjedavajući Skupštine KS, Elvedin Okerić je dodao da se sve to moglo i tokom diskusije, a ne obrati dnevni red.

Nakon toga zastupnicima se obratila Amra Junuzović-Kaljić, samostalna zastupnica koja je kazala da je ogorčena na ovakav postupak, te da slobodno može kazati da su svi zdravstveni radnici ogorčeni.

Pogledajte

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia