online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Nenadić: Novi ugovor garantira uredno odvijanje školske godine

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS Saudin Sivro potpisali su danas Kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Potpisivanju je prisustvovao i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić.

Po riječima premijera, taj novi ugovor garantira uredno odvijanje školske godine, kao i provođenje osnovnih prava iz radno-pravnih odnosa.

– Tokom pandemije, koja je uzrokovana koronavirusom, mi smo imali razgovore s ovim sindikatom. U slučaju potreba ravnomjerne podjele tereta krize, dogovorili smo se da će se Sindikat uvijek odazvati na razgovore s predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo, s ciljem vlastitog doprinosa ove velike strukture zaposlenih u KS – istakao je premijer Nenadić.

Premijer i ministar su čestitali potpisivanje kolektivnog ugovora svim prosvjetnim radnicima, uposlenicima u predškolskom i osnovnom obrazovanju, kao i roditeljima i djeci koji su uključeni u te procese.

U praksi dobre saradnje, Vlada Kantona Sarajevo garantira Sindikatu i svim uključenim i zainteresiranim za ispunjenje tog kolektivnog ugovora dobru institucionalnu saradnju i podršku njihovom radu.

Premijer je najavio da će Vlada KS kroz svoj rad unaprijediti i sve ono što je već dosad realizirano. Sam sistem predškolskog i osnovnog obrazovanja prilagodili su trenutnoj situaciji, predstavlja kombinaciju online i tradicionalnog načina izvođenja nastave.

Ministar Krivić rekao je nakon potpisivanja da je zadovoljan načinom na koji su se odvijali pregovori između pregovaračkih timova Vlade KS i Sindikata.

Potpisani Kolektivni ugovor važit će do 30. septembra 2022. godine.

– Precizirani smo način na koji se isplaćuju plate, naknade i ostala prava. To smo definirali tim odredbama, te njima zaštitili i poslodavce. U situacijama proglašenja stanja pandemije i kad se radi od kuće, Ministarstvo i Sindikat će sporazumom definisati procese i voditi računa da se obrazovanje nesmetano odvija i ne bude na štetu radnika – zaključio je predsjednik Sindikata Sivro, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia