online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Nenadić -Nelson: Centralizirani sistem nabavke putem UNDP dao odlične rezultate

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić razgovarao je telefonom s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erikom Nelsonom o aktuelnoj situaciji u Kantonu Sarajevo.

Nenadić je informisao ambasadora da je u Sarajevu trenutno 70 osoba pozitivno na koronavirus, a četvero ih je, nažalost, umrlo. Upoznao ga je i sa funkcioniranjem karantena i mogućnostima njegovog proširenja, kao i sa izolatorijima, te nabavkom medicinske i zaštitne opreme. 

Ambasador i premijer su se složili da je model koji su zajedno dogovorili, a tiče se uspostave centraliziranog sistema nabavke putem UNDP-ija dao odlične rezultate.

 – Ovaj način isporuke je dovoljno efikasan, ekonomičan i transparentan. Vlada KS je zajedno s UNDP-ijem našla dobar model da svoja sredstva multiplicira, tako da na svoj uloženi novac, UNDP nudi dio svojih sredstava, čime se ta sredstva multipliciraju – naglasio se je Nenadić.

Ambasador Nelson se interesirao o unapređenju primarne zdravstvene zaštite, kao i o privrednim i drugim aktivnostima koje se provode u Kantonu Sarajevo. Premijer ga je informisao da su poduzete kratkoročne mjere za mart, a sve s ciljem da se broj prijavljenih osoba na biro, njih 1.813 od 18. marta ove godine do danas stabilizira.

– Sa privrednicima i drugim akterima u ovom procesu se radi na unapređenju stanja u ovoj oblasti. Najprije u pogledu zaustavljanja otkaza ljudi, a u pripremi je i plan srednjoročnih mjera koji će se razrađivati u odnosu na mjere koje poduzima Vlada Federacije BiH, ali u ovisnosti od rezultata javnog poziva koje nadležno Ministarstvo privrede sad realizira – najavio je Nenadić.

Također, nastaviće se aktivnosti s predstavnicima općina, Grada, sa privrednicima i predstavnicima Ekonomsko-socijalnog vijeća i sindikata kako bi se situacija tokom i nakon krize stavila pod kontrolu.

Ambasador je naglasio da je vidljivo koliko Vlada KS radi odgovorno i vrijedno svoj posao. Prema njegovom mišljenju, poduzimaju se dobre mjere i značajno je povećan broj testiranja od početka pandemije.

Prema njegovim riječima, jedan od ključnih izazova je raspodjela pomoći, kao i uspostava transparentnih i mjerljivih kriterija za pomoć svim onima kojima je ta pomoć potrebna.

Dogovoreno je da se nastavi redovna kominikacija na najvišem nivou između Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia