online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

“Nema federalne vlade bez SDA i DF-a”, Čamdžić poručio: “Osmorka je stabilna”, Čavalić kaže “Riješiti krizu vlasti je enigma”

Tema prvog ovosedmičnog izdanja Polisa odnosi se na formiranje federalne vlade, te probleme i moguća rješenja u tom procesu. U emisiji su gostovali Jasmina Biščević-Tokić (SDA), Mirsad Čamdžić (Naša stranka) i Admir Čavalić (Stranka za Bosnu i Hercegovini).

Je li SDA i dalje pri stavu da nema nove federalne vlade bez ove stranke?

“Svakako. Naši temelji počivaju na Ustavu i tačno su definisane odredbe u Ustavu ko u suštini može činiti vladu Federacije Bosne i Hercegovine. Ne samo bez SDA, nego i bez naših koalicionih partnera, u ovom slučaju DF-a, ne može biti niko drugi sudionik u Vladi FBiH “- kazala je Biščević-Tokić.

Stav da nema nove federalne vlade bez SDA i DF-a, s obzirom na to da Osmorka jasno iskazuje da ima parlamentarnu većinu u Federaciji, Biščević-Tokić brani ovako: “Tako je, ali nema u Domu naroda. U principu, ko ima većinu u Domu naroda on, također, treba činiti okosnicu Vlade Federacije. To kaže Ustav. Nisam sigurna ni da li Osmorka ima većinu i da li je još uvijek Osmorka“.

S obzirom na složenost samog procesa, koliko smo daleko ili blizu da Federacija dobije novu izvršnu vlast, Čamdžić je naveo:

“Mislim da smo vrlo blizu da bi se u Federaciji uspostavila izvršna vlast. Prije nekoliko trenutaka su bili dogovori Osmorke i ona, zaista, izuzev turbulencija koje su bile priusutne u javnosti, djeluje stabilno. U poznatoj evropskoj, političkoj, civilizacijskoj praksi poznato je da onaj ko sakupi potpise u Predstavničkom domu, trebao bi dobiti podršku od rukovodstva Federacije za formiranje vlade. Danas smo u Našoj stranci potpisali podršku, odnosno da se slažemo da Nermin Nikšić bude mandatar federalne vlade. Mislim da smo prva stranka koja je to uradila i nemamo s tim nikakav problem. Onaj ko nema parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu neće ni formirati vladu“.

Narativ Biščević-Tokić da samo SDA može biti u vladi procjenjuje kao nejasan – “Vjerujem da će vrlo brzo biti potpisi za gospodina Nikšića i da će on biti mandatar i da će se onda ući u formiranje vlade. Ne bi trebali ući u mart bez federalne vlade“.

Čavalić smatra da je Federacija blizu uspostavi izvršne vlasti.

“Dominantna većina trenutno, zajedno sa HDZ-om i partnerima i mislim da postoji prosta većina u Predstavničkom domu, ali, također, u Domu naroda i, istina SDA ima većinu u klubu Bošnjaka kada je riječ o Domu naroda i to treba poštovati. Međutim, mislim da i u Domu naroda većinu trenutno ima Osmorka, HDZ i partneri“.

Čavalić naglašava vjerovatnost sjednice u petak ili najkasnije u ponedjeljak kada će se birati rukovodstvo – “Ne očekujem blokade. Pitanje je samo kako razriješiti enigmu, svojevrsnu krizu vlasti koja postoji. Bilo bi dobro da se to radi bez Međunarodne zajednice“, istaknuo je pritom da je to stav Stranke za BiH, odnosno težnja da se pokaže unutrašnji dogovor i da privid demokratije.

Da SDA neće podržati Nikšića za federalnog premijera ukoliko u toj vladi nisu i oni, Čamdžić smatra:

“Nama će doći rukovodstva i imena među kojima će biti i gospodin Refik Lendo iz SDA. Parlamentarna većina u Predstavničkom domu ima mogućnost da to odbije i šta se onda dešava? Ulazimo u jedan začaran krug. Mislim da će parlamentarna većina to da prihvati. Onda, ukoliko je ovaj narativ tačan onda SDA treba gospodinu Lendi odnijeti 51, 52, 53 ili više potpisa i onda je ta priča legitimna“.

Ukoliko Zastupnički dom potvrdi novo rukovodstvo i u okviru toga gospodina Lendu je li to onda put do izbora nove federale vlade, Čavalić to objašnjava:

“Ne praviti blokade i krize! SDA ima legitimnog predstavika u klubu Bošnjaka, što je razumljivo i jasno i u skladu s važećim zakonima. Vjerujem da će se to potvrditi, ali ne mogu garantovati. Ukoliko se to desi već smo napraviti važnu stepenicu ka izboru vlade Federacije Bosne i Hercegovine i onda se loptica prebacuje na rukovodstvo; da se konsenzusom donese odluka da prihvate stav parlamentarne većine, većine u Domu naroda. Očekujem da će to biti nekih 54 do 56 potpisa što je relativno stabilna većina”.

Biščević-Tokić je kazala da je kao građanka Bosne i Hercegovine žalosna da Međunarodna zajednica donosi konačan sud za Vladu FBiH – “Koliko sam mogla da vidim i na osnovu izjava Nermina Nikšića kada kaže mi ćemo potpisati te potpise, a onda ćemo odnijeti Međunarodnoj zajednici… U principu, izbori su demokratsko pravo svakog građanina BiH i to je jedino što su fakti“.

Za Lendu kaže da se sigurno neće ponašati mimo Ustava i pritom misli na sljedeće:

“To znači da će braniti klub naroda Bošnjaka. On neće ići niti da blokira nešto, niti, kako su mediji već formulisali, da ćemo mi nešto blokirati i praviti neke državne udare. Mi smo previše ozbiljna stranka da bismo takve stvari radili, ali itekako ćemo štititi interese Bošnjaka”.

Cijeli razgovor gledajte na YouTube kanalu TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia