online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Nedić: Realizacija projekata uvođenja E-dozvola u građenju pri kraju

Federalno ministarstvo prostornog uređenja, uz podršku USAID-ovog projekta E-uprava u BiH, organiziralo je dvodnevni događaj o temi „Aktivnosti na usklađivanju zakonodavnog okvira u oblasti građenja na nivou kantona i Federacije Bosne i Hercegovine“.

Kako je istaknuto na današnjem skupu, uvođenjem E-dozvola ojačat će se suradnja i koordinacija između nadležnih kantonalnih ministarstava i Federalnog ministarstva prostornog uređenja, te će se preuzeti neophodni koraci kako bi se omogućila implementacija elektronskog sistema za ishodovanje e-dozvola i drugih akata u oblasti građenja, što bi bilo od posebnog značaja za oblast građenja u Federaciji BiH.

Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić kazao je da su aktivnost vezane za realizaciju projekata uvođenja E-dozvola u građenju pri kraju.

– Projekt E-dozvola će biti od koristi investitorima na način da će ubrzati procedure ishođenja dozvola u građevinarstvu, učinit će taj proces transparentnim i učinit će nepotrebnim dolazak u institucije radi pribavljanja različitih saglasnosti – kazao je Nedić.

Nedić napominje da je bilo je nužno u okviru Zakona o prostornom planiranju i građenju FBiH izvršiti dopunu na način da se predvidi novo poglavlje kojim bi se uredio postupak privavljanja E-dozvola na razini FBiH. Zakon je prošao prvo čitanje u parlamentarnoj proceduri, u ubrzo će biti proslijeđen na drugo razmatranje u oba doma Parlamenta FBiH.

Kako je kazao, kantoni trebaju prilagoditi svoje propise na način da i oni predvide E-dozvole, kao što je učinjeno u Zeničko – dobojskom kantonu, a na skupu će danas i sutra to biti prezentovano predstavnicima kantonalnih ministarstava, kako bi oni to mogli uspješno implementirati na nivou cijele FBiH.

Direktor Ekonomskog ureda Misija USAID-a u BiH Karl Wurster kazao je da ovim projektom Vlada SAD-a potvrđuje svoju opredijeljenost digitalnoj transformaciji u BiH, kroz USAID-ov projekt E-uprave.

– Uvođenje inovativnih digitalnih rješenja predstavlja značajan korak ka efikasnijim, transparentnijim i odgovornim javnim uslugama, što donosi mnogobrojne prednosti za građane, preduzeća i organe uprave. Dok stojimo na pragu digitalne ere, pozivamo predstavnike vlasti da se zalažu za put transformacije koji će otvoriti brojne prednosti za BiH – izjavio je Wurster.

Pomoćnica ministra za prostorno uređenje i građenje Zeničko – dobojskog kantona Aida Sumbuljević kazala je da je taj kanton spreman za implementaciju elektronskog ishodovanja građevinskih dozvola, te da se sada čeka na izmjene i dopune federalnog zakona i donošenje podzakonske uredbe.

Ministar Nedić održao je i radni sastanak sa kantonalnim ministrima o temi „Koordinacija aktivnosti na usklađivanju pravnog okvira u oblasti građenja“.

Drugog dana događaja tema će biti „Razmatranje daljnjih aktivnosti o primjeni izmjena i dopuna Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, te donošenja Uredbe o postupku ishodovanja e-dozvola i drugih akata u oblasti građenja“.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia