online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Naša stranka: Predvodimo proces za dobijanje kandidatskog statusa BiH u EU

Naša stranka je danas u Parlamentu BiH održala zajedničku sjednicu Predsjedništva i Glavnog odbora. Povod je aktuelna politička situacija u zemlji s posebnim osvrtom uticaja globalne krize na sigurnosnu, političku i ekonomsku stabilnost BiH, saopćeno je iz ove stranke. U saopćenju se ističe da su doneseni sljedeći zaključci:

U cilju što bržeg dobijanja kandidatskog Bosne i Hercegovine u EU zahtijevamo hitno održavanje sjednice Doma naroda BiH kako bi se usvojili Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u te Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama. Ovi zakoni nalaze se na listi 14 prioriteta i njihovo usvajanje dovoljno je da BiH kredibilno traži status kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji.

S obzirom na sigurnosnu i političku krizu u Evropi i svijetu te izazovima koje ona predstavlja za BiH i region, a u odsustvu strateške diplomatske aktivnosti BiH na međunarodnom nivou, obavezuju se predstavnici Naše stranke da nakon Berlina organizuju zagovaračke aktivnosti u Briselu, Beču, Londonu, Vašingtonu i drugim prijestolnicama koje učestvuju u donošenju odluka u vezi sa budućnošću BiH i regiona, kako bi se ostvarila maksimalna korist za BiH.

Naša stranka će u narednih 60 dana na svim nivoima vlasti uputiti set antikoruptivnih zakona. Što se tiče izmjena Izbornog zakona, Naša stranka stoji čvrsto iza svog prijedloga ustavnih promjena i neće učestvovati u pregovorima koji produbljavaju postojeće ili stvaraju nove etničke podjele zemlje. Zahtijevamo političku i zakonsku odgovornost Vlade premijera Fadila Novalića te rukovodstva Elektroprivrede BiH za propast najvećeg energetskog projekta u savremenoj istoriji BiH, Termobloka 7, za koji su zadužili FBiH u iznosu od 1,8 milijardi KM, a na kojem je samo do sada izgubljeno 234 miliona KM;  35 miliona KM potrošenih na izgubljeni  arbitražni proces za HE Vranduk; neplanski utrošenih 40  miliona KM na izgradnju tunela Hranjen te preko pola milijarde neuplaćenih doprinosa u rudnicima u vlasništvu FBiH, dodaje se u saopćenju

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia