online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Naša stranka pozdravlja produžetak mandata EUFOR-a i daje podršku Schmidtovom izvještaju

Sinoć usvojena Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a dobra je iz razloga jer je produžena misija EUFOR-a, ali s njom su poslane i zabrinjavajuće poruke. U prvom redu ta da je misija bila upitna, a druga je što je produženje njenog mandata postignuto ucjenom da se visoki predstavnik ne obrati pred Vijećem UN-a te da se ni on ni OHR ne spominju u Rezoluciji.

Visokom predstavniku je prvo ukinut praktični značaj, a ovim potezom i onaj simbolički. Ured OHR-a time je sveden tek na fizičku egzistenciju što itekako ide na ruku separatističkoj politici Milorada Dodika i SNSD-a.

I dosad smo sa svih adresa međunarodne zajednice bili upućivani na to da je dogovor o budućnosti BiH prepušten domaćim političkim liderima. Rezolucijom nam je to definitivno i neopozivo dato do znanja.
Naravno, to ne smije biti razlog za pesimizam i malodušje niti povlačenje u ulogu žrtve nekakve međunarodne zavjere protiv BiH. Najveći krivci za trenutno stanje su samozvani branioci BiH predvođeni Strankom demokratske akcije koji su mislili da će se stvari na međunarodnom planu po nekoj inerciji odvijati u korist Bosne i Hercegovine.
Stvarnog pritiska prema američkom kongresu i senatu, kao ni prema Briselu nije bilo. I ne bi ni to bio problem da oni nisu htjeli da vrše pritisak, jer se ta odluka može promijeniti. Oni to zbog svoje diplomatske, političke i lobističke potkapacitiranosti nisu mogli. To nije odluka, već stanje nemoći koje se ne može promijeniti.

Građani moraju odlučiti kome će u oktobru sljedeće godine u ruke prepustiti sudbinu države. Ako je sinoćnja odluka odmogla opoziciji u RS-u, ona je definitivno pomogla opoziciju čije stranke imaju sjedišta u Federaciji. Naša stranka može, hoće, želi i već radi na povratku BiH kao građanske države u međunarodnu prizmu gledanja na našu situaciju. Također, međunarodna zajednica je nepovratno izgubila vrijeme pregovarajući i dogovarajući se s liderima koji generiraju krizu a ne progresivnim snagama, saopćeno je iz Naše stranke

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia