online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Naša stranka: Naši prijedlozi implementiraju sve presude Suda u Strasbourgu koje se tiču Ustava BiH

Povodom presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Slaven Kovačević protiv BiH oglasili su se iz Naše stranke. Oni presudu smatraju jedinom mogućom iz evropske sudske perspektive i smatraju da osnažuje građansku opciju u pregovorima u  vezi s ustavnim promjenama. Također podsjećaju na prijedlog Naše stranke koji je podnesen prije dvije godine, a kojim se predlaže jedan predsjednik.

“Predsjednik bi, po našem prijedlogu, imao samo ceremonijalne ovlasti, kako je i u evropskim državama. Vanjska politika, odbrana, imenovanja ambasadora bi se prebacila na Vijeće ministara.

Predsjednik ne bi bio biran direktno nego u Parlamentu BiH na mandat od četiri godine, te bi imao potpredsjednika koji ne bi mogao biti iz istog naroda kao i predsjednik.

Ovo su minimalne promjene koje maksimalno zadovoljavaju i sve presude međunarodnog suda koje se spominju u političkom kontekstu, uključujući i ovu posljednju.

Također, mi smo predložili i ukidanje Doma naroda na državnom nivou.

Umjesto Doma naroda, svaki narod bi u Parlamentu BiH formirao svoj klub za zaštitu nacionalnog interesa koji bi funkcionisao po istom principu kao i do sada. U slučaju neslaganja o vitalnom nacionalnom interesu odlučivao bi Ustavni sud BiH.

Smatramo da bi o našem prijedlogu svi sudionici vlasti na državnom nivou mogli pregovarati i mogao bi biti prihvatljiv svima,“saopćeno je iz Naše stranke

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia