online slots game malaysia
KulturaVijesti

Narodno pozorište Sarajevo obilježava sto godina rada i djelovanja

U “Kući na Obali” sva tri umjetnička ansambla rade u punom pogonu na pripremi novih produkcija koji će biti i simbolični povratak pozorišta u život. Razlog za ovako intezivan rad jeste u povodu velikog jubileja sto godina rada i djelovanja Narodnog pozorišta Sarajevo.

Do kraja kalendarske godine, planirana je realizacija tri premijerna izvođenja: Nušićeva “Protekcija“, opera “Prodana nevjesta“ kompozitora Bedřicha Smetane i balet “Žetva“ kompozitora Borisa Papandopula.

Nušićeva “Protekcija“ je dva puta postavljana na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, 23. oktobra 1921. i 10. aprila 1963. godine. Prvo izvođenje 23. oktobra 1921. veže se za obilježavanje početaka rada Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nakon osnivanja Opere i Baleta unutrašnji prostori zgrade morali su biti adaptirani i prilagođeni radu tri ansambla. Repertoar je proširen naslovima operne i baletne literature. Prva predstava sarajevske Opere bila je “Prodana nevjesta” izvedena 9. novembra 1946., a sarajevski Balet svoju prvu samostalnu predstavu “Žetva” izvodi 25. maja 1950.

“Prodana nevjesta“ Bedřicha Smetane premijerno je postavljena 9. novembra 1946. godine, datum koji obilježava službeni početak rada sarajevske Opere. U ovoj godini, na spomenuti datum, Opera će obilježiti 75 godina postojanja. Među prvim dirigentima sarajevske Opere bio je Konstantin Bernhard, a u paru sa Oskarom Danonom dirigovao je “Prodanom nevjestom“. Režiser je bio Rudolf  Ertl, koreograf Eduard Venier, a scenograf Roman Petrović.

Nakon premijere iz 1946. godine, “Prodana nevjesta” je postavljana još tri puta na sceni Narodnog pozorišta (14. juna 1961., 25. maja 1974. i 7. januara 1984. godine).

Prije 71 godinu, 25. maja 1950. godine praizveden je balet u tri čina “Žetva” kompozitora Borisa Papandopula i koreografkinje Nine Kirsanove, kojim je obiježen početak rada sarajevskog Baleta. Gradeći muziku na motivima i elementima tradicionalnog narodnog melosa, Boris Papandopulo je dao koloritno, ritmički i dinamički zaokruženo djelo. Koristeći mogućnosti troje iskusnih solista (Jitka Ivelja, Helena Uhlik-Horvat i Franjo Horvat) i neiskusnog ansambla, oslanjajući se na motive narodnih igara, koreografkinja Nina Krsanova je napravila zanimljivu i gledanu predstavu. Scenograf predstave bio je Miomir Denić, a kostimografkinja Milica Babić-Jovanović.

U sklopu obilježavanja sto godina od osnivanja pozorišta, Nušićeva „Protekcija“ u režiji Kokana Mladenovića premijerno će biti izvedena 21. oktobra 2021., prva repriza 22. oktobra 2021. Premijernim izvođenjem opere “Prodana nevjesta” 30. novembra dirigirati će Josip Šego, a u redateljskoj postavci Jelene Bosiljčić. Prva i druga repriza planirane su 1. i 2.  decembar, dok će premijera baleta “Žetva“ u koreografiji Edine Papo biti izvedena 22. decembra 2021., a prva repriza 23. decembra 2021, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia