online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Nakon šest godina uspostavljena RTG služba u Hitnoj pomoć

U Javnoj ustanovi Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo danas je, nakon šest godina, ponovo uspostavljena rendgen služba.

“Često se desi da građani imaju povrede, a da nisu sigurni da li imaju lomove i koje su težine. Nakon tretmana u hitnoj pomoći, vrlo često moraju na veći nivo zdravstvene zaštite zbog dodatnih pretraga. Otvaranjem ove rendgen službe, može se sve na jednom mjestu završiti. Ovo je vrlo isplativa stvar za građane, u smislu njihovog vremena i praktičnosti, ali i za druge medicinske ustanove koje će ostvariti značajne uštede, jer neće morati obrađivati ove hitne pacijente”, rekao je premijer Forto, koji se posebno zahvalio ministru Vraniću koji pokazuje viziju za Hitnu pomoć koja treba da bude više od onoga što je bila do sada.

Građanima se pruža bolja usluga, dok se istovremeno rasterećuje sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite.

Ministar Vranić rekao je da su Ministarstvo zdravstva KS i Vlada KS prepoznali značaj Hitne medicinske pomoći, te da će nastaviti raditi kako bi se osiguralo kapacitiranje Hitne pomoći, materijalno i prostorno, sa ciljem da ova ustanova opet bude što je nekad bila.

“Potrudit ćemo se da poboljšamo rad Hitne pomoći koja smanjuje pritisak na ostale zdravstvene kapacitete. Prije svega kroz kadrovsko jačanje. Ovdje su radili ortopedi, gipseri, pedijatri i hirurzi. Izdvojili smo značajna materijalna sredstva za rekonstrukciju ovoga objekta, sa ciljem da ne bude samo hitna medicinska i transportna pomoć, nego i da pruži adekvatnu prvu pomoć. Čak i u nekim slučajevima da zbrine bolesnike”, rekao je ministar Vranić, dodavši da je Hitna pomoć u jednom periodu, iz nekih razloga, bila devastirana.

Direktorica Bašić Živadinović istakla je da rendgen služba, koja je u ovoj ustanovi ukinuta 2015. godine, a prema pravilniku iz 2013. godine nije bila ni predviđena, danas počinje sa radom, ali ne u punom kapacitetu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia