online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Nakon neusvajanja dnevnog reda u Skupštini KS: Oštećeni građani koji trebaju dobiti refundaciju novca za liječenje

Vlada Kantona Sarajevo je promptno reagirala i već danas osigurala plaće zdravstvenim radnicima u Kantonu Sarajevo.
Potvrdio je to Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS na konferenciji za medije, organiziranoj nakon što jutros nije bilo potrebne većine za usvajanje dnevnog reda predviđenog za 50. radnu sjednicu Skupštine KS.
Na toj su sjednici trebali biti razmatrani i veoma važni dokumenti koji se tiču nesmetanog funkcioniranja zdravstvenog sistema u KS, između ostalih i finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za 2022. godinu.
Predsjedavajući Okerić podsjetio je da je na sjednici Kolegija 18. marta za danas predviđeni dnevni red bio jednoglasno usvojen.
“Za danas smo zakazali Kolegij Skupštine, gdje ćemo predložiti da što prije bude zakazana sljedeća sjednica Skupštine KS. Prijedlog je da to bude 18. april”, objasnio je predsjedavajući Okerić.
Vibor Handžić, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine KS upozorio je da je ova situacija na štetu građana i krajnjih korisnika, jer se radi o dokumentu na osnovu kojeg zdravstveni radnici primaju plaće, na osnovu kojeg se prave budžeti zdravstvenih ustanova i na osnovu kojeg se refundiraju zdravstvene usluge.
“Današnjim obaranjem dnevnog reda, od sutra, ništa od toga više nije moguće, osim plaća, jer je odgovornošću Vlade i menadžmenta Zavoda taj dio problema riješen”, naveo je Handžić.  
Igor Stojanović, šef Kluba zastupnika u Skupštini KS naglasio je da su oštećeni građani koji trebaju dobiti refundaciju svog novca za liječenje. Kazao je da će se morati preispitati ozbiljnost svih zastupnika koji (ne)dolaze na sjednice.
Prof. dr. Haris Vranić, ministar zdravstva KS kazao je da su brzom reakcijom soigurane plaće zdravstvenim radnicima,a li da se ne mogu osigurati usluge koje bi se morale pružiti korisnicima.
“To je praktično nemoguće jer se finansiranje od 1. aprila, ako se ne usvoji budžet, prekida, objasnio je ministar Vranić, kazavši da je ovogdišnji finansijski plan ZZO-a najbolje urađeni do sada.

Potcrtao je da će Vlada KS naći mogućnosti da se odupre pokušajima destrukcije zdravstvenog sistema i da neće biti spriječena reorganizacija.
Samira Hajdarević, v. d. direktorice ZZO KS kazala je da je neprijatno iznenađena ovakvim razvojem situacije i nemogućnoću da objasni o kakvom planu je riječ. “Radi se o finansijskom planu ‘teškom’ 499 miliona KM. Nažalost, neusvajanjem dnevnog reda i nemogućnoću usvajanja ovog plana dolazimo u situaciju da obustavljamo sve aktivnosti u smislu isplate našim osiguranicima. To se naročito odnosi na refundacije novca za skupe Covid lijekove, koje osiguranici čekaju već šest mjeseci, također i sve one lijekove koje finasira ZZO mimo liste lijekova KS. Jutrošnjom brzom reakcijom uspjeli smo osigurati novac ne samo za plaće  zaposlenika u zdravstvu, nego i za materijalne troškove, kako bi ustanove mogle funkcionisati”, objasnila je Hajdarević.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia