online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Nakon dvije godine borbe protiv COVID-19: Dodijeljena počasna zvanja primarijus za 84 ljekara u FBiH

U okviru obilježavanja Svjetskog dana zdravlja u Sarajevu je upriličena svečana dodjela počasnih zvanja primarijus zdravstvenim radnicima Federacije BiH.
Počasna zvanja dobila su 84 ljekara koja su bila dio zdravstvenog sistema koji se u protekle dvije godine borio protiv koronavirusa.

“Federalno ministarstvo zdravstva dodjeljuje priznanja zvanja primarijus. Radi se o društvenom priznanju i ove godine, nakon dvogodišnje pandemije, to priznanje će primiti ljekari koji su praktično potvrdili svoje stručno, časno i pošteno djelovanje u oblasti zdravstva. Za njih je ovo, ne samo nagrada, nego i obaveza za budućnost, da nastave sa svojim radom i promovisanjem svoje zdravstvene struke”, izjavio je pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez.

Smatra da je današnji događaj još jedna potvrda uspjeha zdravstvenog sektora u proteklom periodu, kada se govori o borbi protiv koronavirusa.

“Sa jako limitiranim resursima, jako malim brojem ljekara, uspjeli smo da uradimo nešto što nisu mnoge veće zemlje, sa puno jačim zdravstvenim sistemima. Moramo reći da smo jedna od zemalja u regionu koja je među prvim uspjela da ukine mjere i na neki način da se vratim normalnijem životu”, poručio je Čerkez.

Kako je kazao, u sklopu današnje dodjele osvrnuli su se i na Dan zdravlja.

Među današnjim dobitnicima bila je Svjetlana Grgić, voditelj COVID bolnice Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, specijalista infektolog.

“Čast mi je i zadovoljstvo danas primiti ovu nagradu. Sretna sam da dvije godine nakon našeg teškog rada u struci, ipak vidimo svjetlo na kraju tunela. Imali smo puno posla, radili smo i dali sve od sebe da spasimo bolesne ljude”, poručila je Grgić.

Smatra da svako od nas može uraditi puno više kada je u pitanju zdravlje.

Počasno prizanje je dobio i Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

“Ovo znači puno. Ovo je vrhunac dosadašnjeg stručnog rada. Protekle dvije godine sigurno su dvije najteže godine u ovom mileniju za zdravstvo ne BiH, nego i u cijelom svijetu. Koliko smo se dobro nosili ili nismo, to će možda historija pokazati. Mi smo zaista dali sve od sebe. Vidjeli ste da puno jači zdravstveni sistemi nisu mogli odgovoriti na pravi način ovoj pandemiji”, izjavio je Baljić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia