online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Najveći broj oboljelih u KS je dobi od 36 do 45 godina, virus se širi porodičnim kontaktima

Vlada Kantona Sarajevo primila je k  znanju Informaciju o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu kojom su propisane nove mjere i preporuke .

Premijer KS Mario Nenadić je naveo kako je potrebno da svi resori Vlade KS, podsjete odgovorne rukovodioce u institucijama , o obavezi  pridržavanja mjera koje su naložene, odnosno preporučene ovom naredbom.

„Posebno se traži od direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kao i direktora javnih preduzeća, predškolskih ustanova, te ustanova socijalne zaštite, prije svega gerontoloških ustanova, privatnih i javnih, da preuzmu svoj dio odgovornosti.

Očekuje se i da Krizni štab u suradnji sa nadležnim zdravstvenim ustanovama izvrši raspored do sada neraspoređene medicinske opreme, istakao je premijer Nenadić.

Zaključak je i da treba djelovati preventivno, te iz tih razloga blagovremeno pripremiti plan neophodnih radova radi osposobljavanja izolatorija u prostoru Opće bolnice, koji je odlukom Vlade FBiH dodijeljen Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.

Okupljanja  u zatvorenom prostoru, posebno porodična, za vrijeme slavlja i sličnih povoda vodeći su uzroci širenja zaraze, zbog čega je posljednjom Naredbom Kriznog štaba i donesena jedna od mjera koja se tiče ograničenja broja osoba unutar zatvorenog prostora.

Najveći broj oboljelih u Kantonu je starosne dobi od 36 do 45 godina.

“Kontakti se redovno prate, epidemiološke službe rade, srećom nemamo značajnijih žarišta kao u drugim zemljama. Uglavnom se radi o cirkulaciji virusa pri porodičnim okupljanjima. Koliko će se virus širiti zavisi od poštivanja mjera”, naglasila je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof.dr. Aida PilavPilav.

Podsjetila je i da je naloženo svim poslovnim subjektima, javnim ustanovama i preduzećima u kantonu da donesu i usvoje krizne planove pripravnosti, koji sadrže set svih higijensko-epidemioloških i preventivnih mjera, za što se Zavod za javno zdravstvo stavio na raspolaganje u smislu davanja  instrukcija.

Navela je i da postoji mnogo tzv. uvezenih slučajeva zaraze iz susjednih zemalja, zbog čega je, između ostalog, preporučeno stanovništvu da svede na najmanju moguću mjeru putovanja u susjedne zemlje ali i u dijelove BiH ugrožene zarazom koronavirusom.

Profesorica Pilav je najavila i da će dva člana Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS biti dio tima ljekara iz Sarajeva, koji će otputovati u Sandžak radi pružanja pomoći ovom ugroženom području u borbi protiv koronavirusa.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia