online slots game malaysia
Kultura

Na trgu oslobođenja Alija Izetbegović postavljena bista velikana bh. književnosti Alije Isakovića / FOTO

Trg oslobođenja-Alija Izetbegović od danas krasi bista još jednog velikana bosanskohercegovačke književnosti – utemeljitelja moderne bosanske jezičke kulture i jednog od najznačajnijih bošnjačkih intelektualaca Alije Isakovića.

Općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić je prilikom pokretanja projekta obnove ovog trga želio da on zadrži svoju poziciju kao mjesto gdje se pokazuje poštovanje prema kulturi, tradiciji i bogatoj bosanskohercegovačkoj književnoj historiji.

Iz tog razloga prihvaćena je inicijativa Društva pisaca BiH da na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović bude postavljena bista književnika Alije Isakovića, posebno imajući u vidu što se ove godine navršava 90 godina od njegovog rođenja, kao i 50 godina od izdavanja njegovog “Biserja” – prve antologije bošnjačke književnosti.

Osim toga, navršava se i 30 godina od izdavanja Rječnika karakteristične leksike bosanskog jezika koji se smatra prvim savremenim bosanskim rječnikom.

Bista Alije Isakovića na ovaj način pridružena je spomen-bistama književnika postavljenim na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović davnih osamdesetih godina prošlog stoljeća: Ivi Andriću, Maku Dizdaru, Skenderu Kulenoviću, Meši Selimoviću, Branku Ćopiću i drugima. Izgradnja i postavljanje spomen-biste Alije Isakovića u potpunosti su finansirani iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo iznosom od 15.000 KM. Bistu je izradio istaknuti umjetnik i akademski kipar Stijepo Gavrić.

Posebno raduje što je spomen-bista odmah privukla pažnju prolaznika, i to mlađih generacija koji su na izletu sa svojim učiteljicama, te su imali priliku naučiti ko je bio Alija Isaković.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia