online slots game malaysia
KulturaVijesti

Muzej AVNOJ-a u Jajcu najviše posjećuju Slovenci

Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu u ovoj godini zabilježio je oko petnaest hiljada posjetilaca što je veoma blizu rekordne 2019. godine. Ako ovom broju dodamo i posjete povodom manifestacije Dani AVNOJ-a na kojoj prisustvuje nekoliko hiljada osoba možemo biti itekako zadovoljni. Raduje nas što naše posjete bilježe pozitivan trend i samim tim iza sebe ostavljamo teška vremena uzrokovana pandemijom korona virusa – kazao je za Fenu direktor Muzeja Elvedin Imamović, rezimirajući rad te institucije.

Imamović je podvukao da kao i prethodnih godina najviše posjetilaca dolazi iz Slovenije i BiH  te da uz Slovence često dolaze gosti iz Srbije, Hrvatske ali i drugih zemalja širom svijeta.

Imamović također ističe da su veoma zadovoljni sa redovnim aktivnostima koje se ogledaju kroz organizaciju individulnih posjeta i organizovanih, odnosno grupnih posjeta Muzeju Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

Direktor Elvedin Imamović dužnost je preuzeo u augustu te još nije imao vremena za planiranje novih aktivnosti i programa.

– Unatoč tome nakon zatvaranja Sarajevo Film Festivala u suradnji sa još jednom javnom ustanovom iz Jajcu, Agencijom za kulturno povijesnu baštinu u Jajcu organizovali smo prikazivanje najgledanijih projekcija koje su prikazane ove godine na SFF-u. Naravno za Muzej AVNOJ-a najbitnija manifestacija je Dani AVNOJ-a, koju ćemo ove godine organizovati od 25. do 27. novembra – podvukao je on.  

Kad je riječ o stanju zgrade Muzeja, Imamović navodi da postoji velika potreba za sanacijom dijelova zgrade.

– Posebno imamo problem sa prokišnjavanjem terasa zgrade muzeja a samim tim je i direktno ugrožena stalna postavka muzeja. Dugogodišnji problem zagrijavanja prostorija i postizanja energetske efikasnosti sanacijom stolarije su problemi koji postoje već duže vrijeme, a izuskuju velika materijalna sredstva. Uz sanaciju ovog dijela zgrade potrebno je uraditi sanaciju i adaptaciju galerije gdje se nalazi stalna postavka crteža Božidara Jakca, koja nosi naziv “Put AVNOJ-a” – istaknuo je Elvedin Imamović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia