online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Musa: Smanjiti prenos infekcije, pritisak na bolnice i spasiti živote

Član Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa izjavio je danas da je cilj mjera koje se donose smanjiti prenos infekcije, pritisak na bolnice i spasiti živote.     

Sa početkom oktobra, kako je dodao, ušli smo u razdoblje pogoršane epidemiološke situacije kada je riječ o Covid-19.

Porast prijenosa je, prema njegovim riječima, nastavljen i u 45. sedmici od 2. do 8. novembra. Ukupno je dosad potvrđeno 41.067 slučajeva, ukupan broj umrlih je 1.012,  aktivnih slučajeva je trenutno 17.329, a prosječan broj identificiranih slučajeve dnevno iznosi 970.

 – Kada se pogleda sedmodnevna incidenca, na sto hiljada stanovnika na nivou Federacije ona iznosi 325 slučajeva, a izrazito je visoka incidenca u Kanrtonu Sarajevo, Bosanskopodrinjskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, preko petsto sluajeva. Porast incidence se bilježi u svim kantonima, najizraženije je u tim, ali je to sigurno povezano sa većim brojem testiranja – dodao je Musa. 

Od početka oktobra je primjećeno da je došlo do porasta stope zaraženosti u svim dobnim skupinama, a Musa je naglasio da najviše treba obratiti pažnje kada je riječ o zaštiti najranivijih kategorija stanovništva.

– Nažalost, prešli smo brojku od hiljadu kada je riječ o smrtnim slučajevima, a analiza pokazuje da je 80 posto je preko 60 godina starosti, a 66 posto čine osobe muškog spola. Ukoliko pogledamo sedmične indikatore kojima se prati progres epidemije, svi indikatori govore o daljnjem porastu. U 45. sedmici u odnosu na 44. došlo je do porasta broja novih potvrđenih slučajeva za devet posto, ukupan broj hospitalizacija je u porastu  za 16 posto, broj pacijenata na respiratoru ima porast od 48 posto i nažalost, broj smrtnih slučajeva bilježi rast 33 posto – kazao je Musa. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia