online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Musa: Na području FBiH ukupno testirano 160.383 uzorka, potvrđeno 18.189 slučajeva Covida-19

Na području Federacije BiH dosad je testirano 160.383 uzorka, a potvrđenih je ukupno 18.189 slučajeva Covida-19, što čini incidencu od 830 slučajeva na sto hiljada stanovnika – izjavio je danas na konferenciji za novinare član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa.

Zaključno sa 2. oktobrom, prema njegovim riječima, umrlo je od posljedica bolesti 536 osoba, što čini smrtnost od 24,5 slučajeva na sto hiljada stanovnika.

– Prema podacima koji su pristigli do 2. oktobra, dnevni prosjek u zadnjem sedmodnevnom razdoblju iznosi 130 slučajeva dnevno i primjetimo da je zapravo ovaj broj niži, odnosno da je sedmodnevna incidenca niža u odnosu na prehodno izvještajno razdoblje. Sedmodnevna incidenca na sto hiljada stanovnika iznosi 40,9 slučajeva, znači u zadnjih sedam dana prijavljeno je 895 slučajeva Covid-19 na području FBiH – kazao je Musa.

Analizirali su dobne skupine, te strukturu oboljevanja u septembru uzimajući u obzir da je bio početak školske godine, a sa namjerom da se sagleda kakav je udio predškolske i školske djece u ukupnom oboljevanju. 

– On iznosi (predškolska i školska djeca) 6,3 posto i ovaj udio se nije promijenio u odnosu na prehodna izvještavanja. Ponovo najviše oboljeva radno aktivno stanovništvo, dok osobe preko 65 godina čine 16 posto među oboljelim u septembru – naveo je Musa.

Što se tiče kratanja bolesti, posmatrano po kantonima u zadnjih sedam dana, ponovo u tri kantona je zabilježena incidenca preko 50 slučajeva na sto hiljada stanovnika i to su Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački i Kanton 10, mada incidenca pokazuje trend opadanja. Među kantonima gdje je zabilježan blagi porast incidence jesu Posavski i Zaničko-dobojski kanton.

Musa je podsjetio na način prenosa bolesti Covid-19 – kapljičnim putem, kontaktom i aerosolom. 

-Dolazimo u sezonu kada je vrlo važno pridržavati se preventivnih mjera koje zapravo promoviramo intenzivno zadnjih sedam mjeseci, fizička distanca, nošenje maski, dezinfekcija ruku i što je važno, ograničiti kontakt u okruženjima gdje je prenos najvjerovatniji a to su zatvoreni, slabo ventilirani prostori.. – dodao je Musa. 

Iskustvo pokazuje da, dodao je, kada dođe do porasta broja slučajava, ono se dešava među mlađom populacijom, međutim kasnije prijeti opasnost da se širi preko dobnih skupina.

-Iako se virus kontinuirano mijenja ne možemo govoriti da je smanjen njegov prenos ili težina bolesti koju izaziva – kazao je Musa.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia