online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Munira Subašić: Zakon o zabrani negiranja genocida je važan i treba ga provoditi

Zakon je dobar i važan, te je isti potrebno provoditi kako bi se spriječilo vrijeđanje, mržnja i ponižavanje, rekla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida.

Subašić smatra kako bi bilo bolje da je zakon donesen prije 26 godina jer bi bilo spriječeno vrijeđanje majki, pa onih koje su preminule prije donošenja odluke, bile bi zaštićene presude, ali da nikad nije kasno, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovaj zakon je važan i hvala mu (Inzku, op. a.) što je to učinio. Što kažu naši ljudi, otići će (Inzko, op. a.) s ‘obrazom’, jer dosad se samo brinuo o nama građanima, a za žrtve genocida baš ništa nije učinio. Taj zakon je važan da se prestanu vrijeđati majke, negirati genocid, da se zaštite presude donesene u Haškom tribunalu i raznim sudovima širom svijeta, i (Evropski, op. a) Sud pravde, Sud BiH i sud u Njemačkoj…“, rekla je Subašić.

Smatra kako će zakon doprinijeti očuvanju istine, pogotovo za generacije koje dolaze.

”Nama je važno da se na neki način zaštitimo od mržnje, vrijeđanja i ponižavanja. Ovaj zakon je dobar, bit ćemo sretne ako bude Sud BiH i sudovi širom regiona, budu sprovodili taj zakon. Ako neko bude negirao genocid, a Sud BiH ne bude priveo takvog zločinca, bar na početku, onda taj zakon neće biti ništa“, smatra Subašić.

Dodala je i kako je mnogo zakona u BiH koji postoje, ali se ne provode.

”Ovaj zakon sudstvo i tužilaštvo mora sprovoditi, jer mi žrtve ćemo to tražiti. U slučaju da to ne bude, mi ćemo dignuti svoj glas“, poručila je Subašić.

Smatra i kako bi zakon mogao doprinijeti procesu pomirenja.

“Kad bude ovaj zakon, neće se vrijeđati, jer niko ne može dozvoliti da se vrijeđa njegova majka, baka… Mi, majke Srebrenice, uspjele smo da odgojimo svoju djecu bez mržnje i osvete, dok mislim da na drugoj strani djeca još uvijek žive u lažima, mržnji i taj zakon mislim da će pomoći da sva djeca u BiH steknu povjerenje. Bez povjerenja nema pomirenja”, rekla je Subašić, koja smatra da je to važno radi budućnosti generacija koje dolaze.

Dodala je kako se počinjeni zločini ne mogu zaboraviti niti oprostiti, ali da je potrebno ići dalje.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koristeći svoje ovlasti, donio je dopunu Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćih sudova i kazne za počinioce.

“Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. kolovoza/augusta 1945. ili Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog kaznenog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve skupine osoba ili člana takve skupine, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, navodi se uz ostalo u dopuni Krivičnog zakona BiH, koju je potpisao Inzko, objavljenoj na web-stranici Ureda visokog predstavnika u BiH.

Zakon stupa na snagu osam dana od dana objave na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika ili jedan dan od dana objave u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, koji god od tih dana nastupi ranije.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia