online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Moguće lavine: Planinarima se savjetuje da sačekaju nekoliko dana sa odlaskom na planinu

Predsjednik Kluba spasavalaca 2000 Pašaga Grbo upozorio je na latentnu opasnost od lavina s obzirom da snijeg nije padao pod jakim vjetrom, da se nije normalno taložio, te savjetuje planinarima i drugim ljubiteljima prirode da sačekaju sa odlaskom u planine, a vozačima oprez na putu.

  • Snijeg je veoma pokretan i osjetljiv na opterećenje i dodir. Opasnost na planinama posebno su neuređena i neobilježena područja. Planinarima predlažemo da sačekaju tri do četiri dana, da se slegne snijeg, pa i onda opet postoji opasnost od odrona koji mnogi nazivaju lavinama. Isključivo se treba kretati uređenim stazama na skijalištima i sačekati najmanje 48 sati da se snijeg slegne i poveže – naglasio je Grbo u izjavi za Fenu.
  • Grbo upozorava i vozače na oprez i pažnju tokom vožnje, a izdvaja saobraćajnice uz Lašvu ‘zato što se snijeg nije imao za što vezati, pa je ostao na lišću i samo se čeka određena težina da ga pokrene’, kao i kanjoj Bistrice.
  • Vozači bi trebalo da budu jako pažljivi u vožnji, da se ne zaustavljaju u kanjonima, posebno radi lijepe fotografije, neka na to zaborave – kazao je.
  • Lavina je internacionalni naziv za odron snijeg, a nastaje na padinama nagiba više od deset stepeni (veoma blag nagib), ali i nagibima do šesdeset stepeni.
  • Klub spasavalaca 2000 Sarajevo formiran je 2000. godine. Raspolaže opremom za spasavanje u svim vremenskim uvjetima i na svim terenima, a ima i terenska vozila, što doprinosi boljem i efektivnijem radu spasavaoca.

Foto:FENA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia