online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Mitropolija dabrobosanska neće više sarađivati sa nadbiskupijom Vrhbosanskom

Misa za Blajburg mogla bi dovesti u pitanje rad Međureligijskog vijeća BiH. Naime, Srpska pravoslavna crkva, zbog mise održane u sarajevskoj katedrali, ne želi više da sarađuje sa nadbiskupijom Vrhbosanskom. Predstavnici ostalih konfesija smatraju da treba nastaviti sa saradnjom i ne dozvoliti miješanje politike u rad Vijeća.

Zbog mise za Blajburg, Mitropolija dabrobosanska neće više sarađivati sa nadbiskupijom Vrhbosanskom, poručio je Mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

 „Doveđenjem Blajburga u Sarajevo, trajno se zatvaraju vrata saradnje i svih odnosa ove mitropolije sa nadbiskupijom Vrhbosanskom. Nadali smo se da možemo krenuti putem zajedništva. No, kako ići zajedno? Nema više ni molitvenih osmina za jedinstvo hrišćana niti bilo kakvih drugih odnosa“, kazao je Mitropolit Hrizostom.

Država Hrvatska treba da javno osudi i zabrani veličanje ustaške NDH kao što je država Njemačka osudila i zabranila veličanje Trećeg rajha, izjavio je fra Mile Babić. Ističe da je misa za žrtve Blajburga, misa za sve koji su ubijeni bez suđenja. Osvrnuo se i na poruku Mitropolita Hrizostoma i pravoslavne crkve.

„O njima je teško reći nešto pozitivno. Šta znači suradnja kod njih? Kad su oni imali suradnju s bilo kim? Imali su više formalno. Trebali bi da kao vijernici, da reagiraju vjerski, a ne da služe politici i to je najgore kod nas što religija služi politici, umjesto da služi Bogu i čovjeku“, rekao je fra Mile Babić.

Profesor David Kamhi je u razgovoru za Oslobođenje izjavio da je toliko truda uloženo da bi se oformilo Međureligijsko vijeće BiH, a da je sada budućnost Vijeća neizvjesna.

“Bili smo jedni drugima podrška, ali nakon ovoga oko mise, naravno da i ja moram da sumnjam u nastavak rada MRV-a. Toliko je truda uloženo samo da bi se počeli praviti prvi koraci, a, eto, danas je budućnost MRV-a zbilja suspektna”, rekao je David Kamhi, Jevrejska zajednica BiH (Oslobođenje – 13.maj).

Predsjedavajući Skupštine Međureligijskog vijeća BiH Jakob Finci smatra da će Vijeće nastaviti raditi kao i do sada i da je sukob između Hrizostoma i kardinala Puljića više personalne prirode.

“Apsolutno imaju pravo da drže misu. Što to većina građana Sarajeva ne pozdravlja, to je druga stvar. Međutim, ova misa će biti i proći i mi ćemo od ponedjeljka ponovo živjeti normalno, kao što smo živjeli u ovom gradu i u ovoj zemlji stotinama godina. Ova misa i ovaj potez Katoličke crkve neće uticati na rad Međureligijskog vijeća”, kazao je FINCI.

Međureligijsko vijeće BiH osnovano je 1997. godine s ciljem uspostavljanja normalnih odnosa među pripadnicima četiri religije u našoj zemlji.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia