online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Misija OSCE-a zabilježila brojne slučajeva negativne retorike tokom kampanje

– Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) rasporedio je Misiju za posmatranje izbora (EOM) u Bosni i Hercegovini da posmatra i izvještava o Općim izborima u BiH 2022. godine, a preliminarni izvještaj ODIHR-a istakao je niz važnih nalaza u vezi sa izbornim nepravilnostima.

– Općenito, brojne prethodne preporuke ODIHR-a ostaju nepromijenjene, uključujući i one proizašle iz posmatranja Općih izbora 2014. i 2018. godine. Ispunjavanje ovih preporuka ODIHR-a pomoglo bi u rješavanju nepravilnosti uočenih tokom izbora u BiH, uključujući Opće izbore 2022. godine – rečeno je Feni u Misiji OSCE-a u BiH.

Misija OSCE-a u BiH je pružila podršku relevantnim tijelima u BiH, uključujući Centralnu izbornu komisiju, kako bi unaprijedili integritet i funkcionalnost izbornog procesa u BiH, ali su vlasti BiH odgovorne za nastavak reformi i vraćanje povjerenja građana u izbore i demokratske institucije BiH.

Iz Misije su komentirali i zabilježen govor mržnje u predizbornoj kampanji, naglašavajući da bi fokus predizbornih kampanja trebalo biti na budućnosti BiH i na pitanjima od značaja za građane, kao što su vladavina prava, otvaranje novih radnih mjesta, unapređenje javnih servisa, osiguranje međusobnog povjerenja i razumijevanja, te borba protiv korupcije.

Međutim, Misija OSCE-a u BiH zabilježila je mnogo slučajeva negativne retorike i retorike podjela tokom perioda kampanje. Nažalost, takva retorika je bila izražena u medijima i javnoj sferi, ali svi političari snose odgovornost za stvaranje atmosfere dijaloga i tolerancije.

Štaviše, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini naglašava važnost pravilnog sankcioniranja govora mržnje. Tokom perioda kampanje i od dana izbora, Misija je registrirala mnoge neodgovorne izjave kandidata koji su se kandidirali za funkcije.

Kao odgovor na to predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro pozvala je političare u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od retorike mržnje i zastrašivanja prema medijima, ponovivši da takvo ponašanje šalje zastrašujuću poruku slobodi medija te opstruira javnu debatu neophodnu u svakom demokratskom društvu.

– Uz podršku Misije, Vijeće za štampu i online medije BiH pratilo je govor mržnje koji je generirao 12 vodećih web portala tokom predizbornog i postizbornog perioda. Rezultati će biti objavljeni u narednim danima te pozivamo medije, organizacije civilnog društva i vlasti da prate ključne nalaze i zaključke – rečeno je iz Misije OSCE-a.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia