online slots game malaysia
Vijesti

Ministrica Nikolić za Polis o novom Zakonu: Školarina neće biti povećana, redovni studenti će imati mogućnost da rade

Večeras u Polisu, gošća prof. dr. Aleksandra Nikolić, ministarica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS govorila je o mogućnostima usvajanja novog Zakona o visokom obrazovanju, novoj akademskoj godini i novitetima.

Ono što je novo od ove godine, objašnjava ministrica Nikolić, jeste da na odsjecima koji se bave informacionim tehnologijama biti povećan broj onih koji će redovno studirati. Odlučeno je da se dvije grupe studenata (redovni i redovni samofinansirajući) spoje i da će oni biti redovni, 150 na Elektrotehničkom, a 100 na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Razmišljajući o rješanjima koja će omogućiti redovnim studenima da rade, tačnije da se uvede mogućnost takvog pristupa, izvršavat će se tako da će redovni studenti sklopiti tripartitni ugovor (ugovor između studenta, fakulteta i poslodavca). Ovo je mogućnost za one studente koji žele da rade i pronađu posao, te krenu raditi do 20 sati sedmično u skladu sa njihovim obavezama kao redovnih studenata.

“Ja sam zaista sretna i zadovoljna jer smo uspjeli da probudimo interes, ponovo akademske zajednice i drugih aktera društva da se uključe u raspravu i da malo porazgovaramo o tom tekstu, da ga unaprijedimo da bude tekst zakona koji će zaista svima nama koristiti i donijeti bolje dane. Jako se radujem tim amandmanima, Ministarstvo nije još dobilo te amandmane, ali ja pretpostavljam da kako se približavamo kraju termin javne rasprave da ćemo početi dobivati amandmane.”- kazala je Ministrica.

Konkurs za upis studenata u narednu akadesmku godinu očekuje se tokom naredne sedmice.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia